Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilování, saláty

Platnost od 4.6.2014 do 1.7.2014


Grilování, saláty - strana 13










     

Grilování, saláty - strana 13

V jarním a letním jídelníčku by saláty rozhodně neměly chybět, protože prospívají trávení a detoxikaci organismu, pomáhají v  boji proti jarní únavě i  kilogramům nastřádaným přes zimu a jsou příjemným lehkým pokrmem do letních veder. Mají minimum kalorií, zato prospějí tělu omlazujícími a  protirakovinnými účinky, dodají mu vitamin A  ve formě beta-karotenu, foláty (sloučeniny kyseliny listové), vitamin C, vitaminy skupiny B, organický mangan a  chróm. Kyselina listová prospívá tvorbě žaludečních šťáv a  na další průběh zažívání blahodárně působí velké množství salátové vlákniny. Salátové listy obsahují kromě 80 % vody a vitaminů také malé procento cukrů, bílkovin a tuků. TIPY NA PŘÍPRAVU Hořkost některých druhů salátů se zmírní ponořením do vlažné vody několik minut před přípravou. Základním požadavkem kvality je absolutní čerstvost, jen tehdy saláty chutnají dobře. Vydrží pouze několik dní, nejdéle v chladu a  vlhku – např. v  umělohmotných nádobách nebo zabalené ve vlhké utěrce. Listy je potřeba umýt z obou stran od případných částeček zeminy a velké natrhat na kousky, krájení nožem se nedoporučuje. Odstředění vypraného salátu krouživými pohyby se nazývá spinning – lístky díky němu zůstanou křupavé, zálivka na nich lépe drží a nerozředí se nadbytečnou vodou. Hotový salát můžete nechat asi 5 minut rozležet, po dlouhém pobytu v zálivce však zvadne. Má-li vydržet do druhého dne, připravené listy je třeba skladovat v chladu odděleně od zálivky. Mírně zvadlému salátu prospěje krátká lázeň v  lehce oslazené vodě. Z HISTORIE NEOMEZENÉ KOMBINACE Chuť většiny salátů nebývá příliš výrazná, proto se doplňuje především vhodně zvolenými zálivkami (více na str. 16–18). Dalšími nositeli chuti mohou být bylinky nebo naklíčená semínka. Listové saláty lze spojit téměř s jakoukoli za studena konzumovatelnou zeleninou a širokým rejstříkem potravin. Velmi často jsou to nejrůznější sýry, ryby, mořské plody, maso, vejce, ořechy či olivy. Zeleninové saláty se dále zdobí jedlými květy, např. okvětními plátky růží a měsíčků, violkami, lístky lichořeřišnice nebo maceškami. Obyvatelé starověkého Říma od konzumace salátů očekávali nárůst slušnosti, střídmosti a  morálky mezi občany, Egypťané salátu pro změnu připisovali afrodiziakální účinky a  Číňané podávali některé druhy jako nositele štěstí rituálně jen při zvláštních příležitostech. Na českém území si salát nejprve našel cestu do klášterních zahrad, prostý lid ho objevil až v  16. století a  doplňoval ho planě rostoucími rostlinami – smetankou lékařskou, šťovíkem, lebedou, řeřichou, česnáčkem lékařským, mladým popencem či locikou, jejichž chuťový rejstřík dnes kulinární experti znovu objevují. JDE TO I BEZ PRÁCE Horeca Select směsi usnadní a urychlí přípravu většího množství salátu. Saláty natrhané na středně velké kousky jsou připraveny k  přímé spotřebě, po otevření balení je lze podávat. Ideálním doplňkem jsou Horeca Select bylinky z  České republiky nebo z Izraele a balené v antifog fólii. 13 cE1413_12-15.indd 13 20.5.14 10:49