Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilování, saláty

Platnost od 4.6.2014 do 1.7.2014


Grilování, saláty - strana 17










     

Grilování, saláty - strana 17

PRAKTICKÉ TIPY Připravený dresink ochutnáváme vždy s kouskem zeleniny, jedině tak poznáme, zda jsou všechny přísady v souladu. Dresinkem salát nepřeléváme, ale pečlivě jej do jednotlivých ingrediencí vmícháme tak, aby pokryl každý kousek. Zálivku do listových salátů přidáváme až těsně (zhruba 5 minut) před servírováním, jen tak totiž předejdeme nežádoucímu povadnutí a změknutí listů. Podle moderního pojetí stolování se však má dresink podávat zvlášť, aby si každý host mohl ochutit salát sám. SALÁTOVÉ ZÁLIVKY Svěží zelené saláty pozvednou pikantní zálivky. Jejich základem bývá nejčastěji olej a  ocet, majonéza nebo mléčné produkty jako jogurt, zakysaná smetana, podmáslí či kefír. Tuk obsažený v základních ingrediencích nejen zvýrazní chuť zálivky, ale postará se i  o  maximální zhodnocení vitaminů obsažených v  zelenině. Z  olejů se nabízí extra panenský olivový, sáhnout můžete i  po dýňovém, ořechovém, sezamovém nebo lanýžovém, které dresink zároveň výtečně dochutí. Kyselé tóny zálivkám dodá vinný, balsamikový nebo jablečný ocet, případně čerstvě vymačkaná citronová šťáva. Mezi oblíbená dochucovadla patří dijonská hořčice či přírodní sójová omáčka, na doslazení lze použít třtinový cukr nebo med. Chuť zálivky dovedou k  dokonalosti aromatické přísady jako čerstvý kopr, pažitka, petržel, bazalka, koriandr, cibule, česnek, křen, čerstvě mletý pepř nebo chilli papričky. NEJZNÁMĚJŠÍ DRESINKY Mezi známé představitele patří například francouzská zálivka vinaigrette (recept na následující stránce), jejíž základ tvoří olej, vinný ocet a  hořčice. V  USA je velice populární tzv. ranch dresink připravený z podmáslí, cibule, česneku, pažitky, kopru a petržele. Dresinkům na bázi majonézy vévodí Tisíc ostrovů, jehož chuť dotváří rajčatové pyré nebo kečup doplněné mletou sladkou či pálivou paprikou. 17 cE1413_16-19.indd 17 20.5.14 10:50