Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilování, saláty

Platnost od 4.6.2014 do 1.7.2014


Grilování, saláty - strana 18










     

Grilování, saláty - strana 18

O le je & m a jo n é z y VINAIGRETTE hořčice (nejlépe dijonská) čerstvě mletý pepř špetka cukru hrubozrnná mořská sůl 1 díl bílého vinného octa 3 díly olivového oleje V  míse smícháme hořčici, čerstvě mletý pepř, špetku cukru a  hrubozrnnou mořskou sůl. Přilijeme vinný ocet a  vše promísíme metlou. V  okamžiku, kdy jsou sůl s cukrem dokonale rozpuštěné, začneme pomalu přilévat olej. Po celou dobu směs důkladně šleháme, aby se všechny ingredience propojily a vznikla emulze. BYLINKOVÝ DRESINK ČESNEKOVÝ DRESINK 120 g hladkolisté petržele 35 g čerstvého koriandru 200 ml extra panenského olivového oleje 60 ml bílého vinného octa 20 g třtinového cukru čerstvě mletý černý pepř sůl Petržel a  koriandr omyjeme a  jejich lístky otrháme do nádoby. Přilijeme část olivového oleje a ocet a vše rozmixujeme do hladké konzistence. Ochutíme cukrem, čerstvě mletým pepřem a  solí a  metlou postupně vmícháme zbytek olivového oleje. 200 g bílého jogurtu (10 % tuku) 200 g zakysané smetany 100 ml polotučného mléka 65 g českého česneku sůl V nádobě smícháme jogurt a zakysanou smetanu. Poté postupně vléváme mléko, až vznikne hladký dresink. Přidáme najemno nastrouhaný česnek, ochutíme solí a  důkladně promícháme metlou. Hotová zálivka by měla mít hustě tekoucí konzistenci. Ovocná varianta Při přípravě základní zálivky použijeme místo vinného octa malinový. Do směsi následně přidáme malinové pyré a  vše dochutíme medem. Kávová varianta Do základního dresinku přidáme mletou kávu, přilijeme silné espresso a  dochutíme kávovým likérem. SÓJOVÝ DRESINK 3 čerstvé chilli papričky 2 stroužky českého česneku 120 g třtinového cukru 30 ml sójové omáčky 300 ml vody Do nádoby vložíme na kolečka nakrájené chilli papričky včetně semínek, nastrouhaný česnek, cukr a  sójovou omáčku. Promícháme a  přilijeme vlažnou vodu – díky tomu plátky chilli papriček a kousky česneku neklesnou ke dnu a lépe se uvolní jejich aroma. Další recepty naleznete v knize šéfkuchaře MAKRO Petra Stádníka Kulinářská inspirace, kterou lze objednat na www.makro.cz/kulinarskainspirace. K zakoupení je exkluzivně ve velkoobchodech MAKRO. KARDINÁLSKÝ DRESINK 18 cE1413_16-19.indd 18 OVOCNÁ VARIANTA KARDINÁLSKÝ DRESINK 300 g majonézy 100 ml kečupu 30 ml červeného suchého vína 70 ml polotučného mléka 20 g třtinového cukru šťáva z půlky citronu sůl V  misce promísíme majonézu a  kečup. Přilijeme červené víno a mléko a ochutíme cukrem, citronovou šťávou a  solí. Směs metličkou vymícháme do hladké, hustě tekoucí konzistence. Dresink uložíme na 10  minut do chladničky, aby se cukr se solí dobře rozpustily. Poté vše znovu důkladně promícháme – zálivka musí mít výraznou nakyslou chuť. EPIKURE 20.5.14 10:50