Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilování, saláty

Platnost od 4.6.2014 do 1.7.2014


Grilování, saláty - strana 19










     

Grilování, saláty - strana 19

VÝTEČNÉ DIPY Dipem se označuje omáčka, která neslouží k  polévání, ale do níž se kousky jídla namáčejí (angl. „dip“ znamená namočit). Servíruje se k  masu, zelenině, sýrům, pečivu či krekrům. Oproti zálivkám mívají dipy hustší, téměř pomazánkovou konzistenci, aby z  jídla nestékaly. Není to však pravidlem, což dokládají rozličné asijské dipy určené k namáčení lepkavé rýže, ale i zeleniny či masa. Základem pro dip může být čerstvý sýr, tvaroh, zakysaná smetana či majonéza, jež dochucuje citronová šťáva, hořčice, česnek, případně čerstvé bylinky jako pažitka, petrželka, kopr, máta nebo jarní cibulka. Do základu lze však přidat i  rozličné druhy sýrů, např. čerstvý kozí nebo sýr s modrou plísní. Dipy z mléčných produktů se výtečně hodí k čerstvé zelenině nakrájené na proužky či hranolky – může to být mrkev, okurka, řapíkatý celer nebo paprika. Dalším typem jsou dipy na bázi zeleniny, a  to jak čerstvé, tak i  nakládané či tepelně upravené. Oblíbenou surovinou jsou čerstvá oloupaná rajčata, využít lze i  nakládané papriky, grilovanou cuketu nebo pečenou červenou řepu. Zajímavou variantou jsou také dipy z  luštěnin, především z cizrny a červené čočky. SLAVNÁ TROJICE Jedním z  nejznámějších dipů je rajčatová salsa („salsa“ znamená španělsky omáčka), což je směs nakrájených rajčat, paprik, chilli papriček, česneku a  bylinek. Podává se k masu, pečeným bramborám a také k nachos – lupínkům z kukuřičné mouky. Oblíbeným představitelem dipů je také guacamole, jehož základem je rozmačkané avokádo ochucené česnekem, cibulí, limetkovou šťávou a  koriandrem. Opomenout nelze ani orientální hummus – pikantní směs připravenou z cizrny s česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a sezamovou pastou tahini. 19 cE1413_16-19.indd 19 20.5.14 10:51