Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilování, saláty

Platnost od 4.6.2014 do 1.7.2014


Grilování, saláty - strana 21










     

Grilování, saláty - strana 21

P latýs obecný či atlantský, jak se halibut také nazývá, je jednou z  největších platýsovitých ryb. Řadí se mezi pravooké platýse a  ve srovnání s  ostatními druhy má útlejší tělo. Základním poznávacím znamením je černá vrchní strana a  čistě bílá strana spodní. Může dorůst do délky 4 m a  hmotnosti 300 kg, běžně však váží okolo 30 kg a  za kapitální úlovek se považují ryby dlouhé kolem 160 cm. Vyskytuje se v  mořských vodách od Špicberk až k Biskajskému zálivu a také v  severozápadním Atlantiku. Zvlášť dobře se mu daří v  hlubokých, chladných a velmi slaných vodách severních moří. Dravý halibut se živí menšími rybami, korýši a  jinými mořskými živočichy, které loví v  hloubkách až 2000 m pod hladinou. DOSTUPNÝ DÍKY FARMOVÉMU CHOVU Vynikající chuť halibuta je příčinou stále se zvyšující celosvětové poptávky. Hlavní sezona lovu začíná začátkem května a trvá do konce září, ale bylo potřeba ji doplnit farmovým chovem, díky němuž je halibut dostupný celoročně. Mezi významné producenty se řadí Norsko, Island, Velká Británie či Kanada. Na rozdíl od svých volně žijících příbuzných nemají ryby z  akvakultur možnost dorůst do závratných rozměrů. Přibližně po třech až čtyřech letech dosahují halibuti z farem hmotnosti 2–10 kg a v této fázi je jejich maso považováno za nejchutnější a  také nutričně nejbohatší. Vedle vysokého podílu bílkovin se pyšní značným obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, jódu, železa, selenu a vitaminu E. 21 cE1413_20-23.indd 21 20.5.14 10:51