Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilování, saláty

Platnost od 4.6.2014 do 1.7.2014


Grilování, saláty - strana 3










     

Grilování, saláty - strana 3

S teaky z  hovězího masa, ať už připravené na grilu, či na pánvi, vyžadují kromě určité zkušenosti a dodržování prověřených pravidel především kvalitní a vyzrálou surovinu. S nevhodným kusem masa by na grilu nic nesvedl ani šéfkuchař, ale ten si na rozdíl od mnoha začínajících hobby kuchařů umí přesně vybrat. S  hovězím z  nabídky MAKRO vždy uspějete a  objevíte tu i  druhy masa v  běžných řeznictvích nedostupné. Grilování není každodenní záležitost, proto se vyplatí na surovinách nešetřit. MUSÍ BÝT ZRALÉ Maso určené na gril by mělo především vynikat křehkostí, na níž se podílí řada faktorů počínaje vhodným plemenem, chovem a krmivem dobytka, přes šetrnou porážku až po zpracování a  dobu zrání masa. Čím déle hovězí maso zraje za správných teplotních a  vlhkostních podmínek, tím je křehčí. Absolutním minimem je 10–14 dní. Steaková masa zabalená ve vakuu, která se dovážejí ze zámoří, zrají po celou dobu přepravy. Datum spotřeby je stanovené tři až čtyři měsíce od zabalení a experti nejvíce oceňují kousky, jimž do expirace zbývají přibližně dva týdny. Maso samozřejmě musí být správně uskladněné, pak je v nejlepší formě a steaky z něj jsou vynikající. Hovězí svíčková 3/4, 4/5 lbs** Hovězí vysoká roštěná • angl.: Tenderloin • původ: Brazílie • vakuově baleno • cena za 1 kg • **1 lbs = 0,454 kg • angl.: Rib Eye • původ: Brazílie • vakuově baleno • cena za 1 kg 419,00 481, 85* 629,00 723, 35* KTERÉ PATŘÍ NA GRIL? Flank steak • původ: Nizozemsko • vakuově baleno • cena za 1 kg 219,00 251, Hanger steak – veverka • původ: Nizozemsko • vakuově baleno • cena za 1 kg 85* 209,00 240, 35* Flap steak • původ: Irsko • vakuově baleno • cena za 1 kg 324,00 372, 60* Hovězí zadní – rump • původ: Nizozemsko • vakuově baleno • cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Hovězí z mladšího kusu v řeznictví poznáte podle světlejší barvy a  jemných svalových vláken na řezu, na etiketě baleného produktu pak najdete všechny podstatné informace. Zkuste si maso opatrně osahat –  nemělo by klást odpor a  důlek vytvořený prstem se musí pomalu vyrovnávat. Měkčí a  poddajnější svalovina se při pokojové teplotě ještě více uvolní. Hovězí obsahuje povrchový tuk (např. vrchní vrstva roštěné) a tuk rozptýlený mezi svalovými vlákny, tzv. mramorování, které pokrmu dává chuť i křehkost. Povrchový tuk by se neměl odstraňovat, je lepší se ho zbavit až po tepelné úpravě, protože v mase výborně drží šťávu. Zárukou jemnosti a  křehkosti je pravá svíčková, ovšem cena tohoto zhruba dvoukilového svalu je značná. Při dobré vyzrálosti si pochutnáte i na steaku z jiné části zvířete, vhodná je např. roštěná a vysoký roštěnec nebo steaky pocházející z  krku, pupku a  loupané plece, použít můžete i květovou špičku či ořech. 259,00 297, 85* 3 cE1413_02-11.indd 3 21.5.14 14:32