Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilování, saláty

Platnost od 4.6.2014 do 1.7.2014


Grilování, saláty - strana 5










     

Grilování, saláty - strana 5

SVÍČKOVÁ RUMP STEAK NÍZKÁ ROŠTĚNÁ FLAP STEAK FLANK STEAK VYSOKÁ ROŠTĚNÁ DALŠÍ VYNIKAJÍCÍ MASA HANGER STEAK T-BONE STEAK: Kost ve tvaru písmene T spojuje část svíčkové a část roštěné. Steaky s  kostí lépe drží šťávu, mají výraznější chuť a na talíři působí dekorativně. BOHATÁ STEAKOVÁ NABÍDKA ZA KRKEM HOVĚZÍHO KUSU NEDALEKO OD PRVNÍHO ŽEBRA ZAČÍNÁ STEAKOVÁ ZÓNA TÁHNOUCÍ SE PODÉL ZAD AŽ KE KÝTĚ. AMERIKA A EVROPSKÉ ZEMĚ MAJÍ ODLIŠNÉ TŘÍDĚNÍ. RUMP STEAK: Šťavnatá pochoutka pocházející z kýty. NÍZKÁ ROŠTĚNÁ: Má pouze 10 % tuku a minutky stačí pouze krátce osmažit. VYSOKÁ ROŠTĚNÁ: Maso oblíbené pro svou jemnou vláknitost obsahuje 16 % tuku a  je zárukou chutného šťavnatého pokrmu. Ze středu vysoké roštěné se vykrajují rib-eye steaky po obvodu lemované tukem, díky němuž se v  mase udrží maximum šťávy. Řez s  kostí (côte de boeuf) můžete kromě grilování také upéct. FLANK STEAK: Pod českým názvem pupek se skrývá poměrně dlouhý, plochý a libový plátek masa ze spodních břišních svalů. Používá se jako alternativa k hanger steaku ve fajitas, lze ho také grilovat, smažit a péci nebo dusit. Nejlepší flank steaky mají jasně červenou barvu. SVÍČKOVÁ: Z  nejdražší a  nejkvalitnější části hovězího lze po nakrájení přes svalová vlákna vytvořit špičkové steaky nebo medailonky. FLAP STEAK: Řeže se ze spodního zadního roštěnce a někdy se zaměňuje s hanger steakem. HANGER STEAK: Cena dlouhého svalu bránice (v  českých řeznictvích známého jako veverka) je oproti roštěné poloviční až třetinová. Vyzrálé maso lze s úspěchem grilovat, jinak se hodí na přípravu masových rolád nebo fajitas. PICANHA: Označuje brazilský název řezu z  kýty, v  Jižní Americe patří mezi oblíbená steaková masa. V českých řeznictvích se nejčastěji setkáte s pojmem špička kýty, květová špička či květový šál. Křehké maso je kryté tukem a  protkané jemnými tukovými žilkami. Dá se grilovat a  péct vcelku (i s tukovou vrstvou) a poté krájet na plátky. Ve vařené úpravě si získalo popularitu jako Tafelspitz. BALL TIP: Název z amerického dělení masa označuje steaky z libového a vyzrálého ořechu hovězí kýty (česky špička ořechu). Jemné a  křehké maso je vhodné k  pečení vcelku, plátky lze po naložení do marinády použít na přípravu minutek. TOP BLADE (LOUPANÁ PLEC): Hovězí plec patří k  populárním masům, ale chutí je srovnatelná se zadním hovězím. Z kulaté a loupané plece lze připravit výborné steaky. 5 cE1413_02-11.indd 5 21.5.14 14:34