Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Letní vína

Platnost od 18.6.2014 do 15.7.2014


Letní vína - strana 8










     

Letní vína - strana 8

AUTOŘI KN NEJ IHY LEP 84 bodů ÍNA ČR ŠÍ V Růžová vína Le tFrancie ní vína RŮŽOVÁ VÍNA FRANCIE R archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • Luberon A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 159,90 193, Michel Laurent CABERNET D’ANJOU Val de Loire • Cabernet d’Anjou A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml Již vůně vína nám prozradí, že se jedná o tradiční styl růžového vína z oblasti Anjou. Typické tóny černého bezu a ostružin jsou základním projevem Cabernet Sauvignonu z této části Francie. Chuť černého rybízu a přezrálé ostružiny je harmonická, lehce nasládlá v závěru s příjemnou kyselinou. Výborné spojení tohoto vína je s lehkými ovocnými dezerty. 48* 89,90 108, 78* NEJ IHY LEP 83 bodů ÍNA ČR ŠÍ V Při výběru růžového vína se můžete setkat i  s  označením klaret. Tato vína mají barvu téměř jako víno bílé. Při výrobě tohoto stylu vína se modré hrozny lisují přímo, tedy okamžitě, a tudíž nedojde k „obarvení“ moštu. Při metodě krvácení se podrcené modré hrozny nelisují, pouze z  nich vytéká šťáva svou vlastní vahou. Mošt a slupka jsou v kontaktu, čímž dochází k mírnému vyloučení barviva. Vinař ukončí tento proces ve  chvíli, kdy odtékající mošt dosáhne požadované barvy. Mošt se dále zpracovává technologií bílých vín. Vína jsou narůžovělá, výrazně ovocitá. Nejpoužívanějším výrobním způsobem je krátká macerace hroznů. Hrozny se podrtí do kádí a nechají se ležet až do požadované chvíle barevnosti. Při výrobě červeného vína tento proces trvá týden až čtyři týdny. Pro růžové víno je to maximálně několik hodin. Čím delší doba macerace, tím vyšší barva výsledného vína, ale také obsah tříslovin. Marrenon PETULA AUTOŘI KN ůžové víno se ve  Francii vyrábí převážně v oblasti Provence, která vyrobí až 45  % z  celkové produkce francouzských růžových vín. Nejznámější města Provence jsou kolem Středozemního moře, známe je u nás pod označením Azurové pobřeží nebo Francouzská riviéra. Další známou oblastí, která ve  Francii produkuje růžová vína, je Val de Loire (údolí řeky Loiry). Oblast Anjou, kde se výborně daří odrůdě Cabernet Franc, je vyhlášená svými růžovými víny. Rosé D´Anjou bývají velmi často postavena na líbivosti výrazných jahodových tónů s  dotekem zbytkového cukru. I  v  dalších částech Francie se již vinaři prosazují růžovými víny, a  proto se nechte překvapit rosé z Côtes du Rhône a nebo z Bordeaux. Michel Laurent CABERNET D’ANJOU Val de Loire Prestige Les Terriades ROSE D’ANJOU Domaine Houchart QEF • Anjou A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Provence I. G. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 139,90 169, 99,90 120, Õ ROSÉ • Ventoux A. O. P. • bal.: 1500 ml • cena za 1500 ml 211,90 256, 40* Mgr. Klára Kollárová 8 cE1414_01-09.indd 8 28* 88* LETNÍ VÍNA 6/4/14 11:29 AM