Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - Šunky

Platnost od 29.2. do 27.3.


Epikure - Šunky - strana 13


Epikure - Šunky - strana 13

Sušené šunky Také ve Španělsku najdeme dle regionů celou řadu sušených šunek pod různými názvy: Serrano, Ibérico, Jabuko, Guijuelo é Š nebo Teruel. Tyto šunky se nijak zvlášť neliší zpracováním, ale na každý druh se používá maso z jiných prasat. Asi nejznámější, ale zároveň také nejdražší je šunka Pata negra – černé kopýtko. Jamón Ibérico, která se vyrábí výhradně z masa černých vepřů – proto se jí také říká – vhodné podmínky pro chov těchto prasat jsou již jen v provinciích Estramadura a Huelva – podle toho, jak jsou tato prasata chována a vykrmována, rozlišujeme 4 různé kvality iberijské šunky: Jamón Ibérico vyrábí se z černých prasat chovaných na volné pastvě a krmených výhradně krmivem schváleným Regulační radou (Consejo Regulador). Jamón Ibérico „Recebo“ vyrábí se z prasat vykrmovaných způsobem „montanera“ – tato prasata jsou nejprve přikrmována obilím a trávou, ale poté se volně pasou v dubových a korkových hájích a živí se výhradně žaludy – v kombinaci s dokrmováním krmivem schváleným Regulační radou. Jamón Ibérico „Bellota“ je vyráběna z prasat vykrmovaných výhradně způsobem „montanera“. Tato šunka je gastronomicky vynikající. Jamón Ibérico „Bellota Reserva“ stejně jako u kvality Bellota je vyráběna z prasat vykrmovaných výhradně způsobem „montanera“, ale jedná se o nejlepší vybrané kusy, šunka se suší a zraje min. 24 měsíců. JAMON IBÉRICO cena za 70 g plátky 139,90 159,49* Jamón Serrano JAMON SERRANO cena za 80 g plátky 34,50 je šunka (název je odvozen od slova „sierra“, což znamená hory), k jejíž výrobě se používají speciálně vykřížení bílí vepři vykrmení na váhu 130–160 kg výhradně přírodním krmivem, hlavně obilím: – kýta, která musí dosahovat hmotnosti min. 6,5 kg, se pak následně nasolí výhradně mořskou solí a nechá se naložena 1 den na každý kilogram, tj. průměrně asi týden – poté se kýty zavěsí do sušárny, v níž je teplota 3,5 °C, která se v průběhu příštích 6–7 měsíců zvýší až na 30 °C – dříve se totiž šunka začala sušit v zimních měsících a končilo se v létě, ale i dnes se ještě na některých místech můžeme s tímto přírodním způsobem sušení setkat – po usušení se dá šunka ještě na 9 měsíců uzrát, aby získala správnou chuť a aroma. 39,33* JAMON SERRANO šunka bez kosti cena za 1 kg 239,90 273,49* Jamón de Teruel. PROTETT A • NOMINAZI DE E D'ORIG I NE ON • JAMÓN DE TERUEL D.O.P. cena za 100 g plátky V provincii Teruel se pak vyrábí další typicky španělská sušená šunka Šunka se vyrábí z prasat plemene Duroc (masné plemeno, jehož maso je libovější, šťavnatější a křehčí než u běžných plemen) chovaných také v provincii Teruel. Doba zrání-sušení je min. 17 měsíců. Výrobek patří mezi více než 600 výrobků, které jsou výjimečné a Evropská unie je chrání před napodobováním a poškozením dobrého jména udělením ochranné známky. V tomto případě se jedná o chráněné označení původu (D.O.P. – zkratka z italského názvu ochranné známky Denominazione D´Origine Protetta, setkat se můžete i se zkratkami P.D.O. – z angličtiny nebo A.O.P. – z francouzštiny), které může získat produkt, jehož výroba je úzce spjata s určitým místem a jeho tradicí. 79,90 91,09* *cena s DPH cE1206_01-16.indd 13 šunky 13 15.2.12 16:28