Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - Šunky

Platnost od 29.2. do 27.3.


Epikure - Šunky - strana 14


Epikure - Šunky - strana 14

Sušené šunky JAMBON DE SAVOIE Výborné sušené šunky se však vyrábějí i v dalších zemích, jako jsou Francie, Belgie, Německo, Slovinsko, Dalmácie, Švýcarsko a dokonce i v Číně. Ve Francii má téměř každý region svoji sušenou šunku, jednou z nich je Jambon de Savoie. Historie savojské šunky je tak stará, že je těžko vysledovat její počátek. Velmi dlouho byla tato šunka „královským jídlem“ – byla servíro- cena za 150 g plátky 99,90 113,89* vána na královské tabuli při zvláště slavnostních příležitostech. Velmi oblíbená byla i na stole římských císařů. Ve středověku pak byla podávána hlavně během Velikonoc. Nasolování probíhá dodnes tradičním ručním způsobem, následná doba zrání je pak 9–12 měsíců v nadmořské výšce 650 m, kde podnebí u Mont Blancu dává šunce příjemné aroma a neopakovatelnou chuť. JAMBON DE BAYONNE I.G.P. cena za 110 g plátky 89,90 NOVINKA! 102,49* Jednou z nejznámějších francouzských šunek je Jambon de Bayonne, která pochází z regionu Aquitane (Akvitánie) a jméno získala podle přístavního města Bayonne ležícího na jihozápadě Francie. Patří mezi výrobky s ochrannou známkou IGP (Indication Géographique Protégée – chráněné zeměpisné označení), které je určeno pro výrobky, jež se těší v místě velké reputaci, ale jsou s ním spojeny jen částečně. Prasata na výrobu této šunky jsou chována a zpracovávána pouze v pánevní oblasti Adour na jihozápadě Francie. Kýta je drhnuta v soli Salies, díky které získává svoji nezaměnitelnou chuť. Poté v dobře větratelné místnosti zraje 7–12 měsíců. Podle tradice (která je udržována několika málo výrobci) se má šunka během výroby potírat pálivou pastou Piment d´Espellete. Hmotnost šunky musí být min. 7 kg. Barva je tmavě červená a chuť mírně slaná. Výrobek je tradičně označován tzv. baskickým křížem (Le croix Basque). Ardenská šunka se vyrábí z vybraných vepřových kýt. Specifické ardénské koření dává šunce výjimečnou chuť. Šunka se nejprve solí 3 týdny nasucho, poté 3 týdny v láku, 1 týden zraje a 1 týden se udí, na závěr se ještě 3 týdny nasucho solí. JAMBON D´ARDENNE I.G.P. cena za 200 g plátky 114,90 130,99* 14 šunky cE1206_01-16.indd 14 *cena s DPH 15.2.12 13:12