Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny

Platnost od 29.2. do 13.3.


Potraviny - strana 14


Potraviny - strana 14

Jarní KUŘE SE V TUZEMSKÝCH KONČINÁCH TĚŠÍ VELKÉ OBLIBĚ – PRŮMĚRNÝ ČECH HO KAŽDOROČNĚ ZKONZUMUJE PŘIBLIŽNĚ 25 KILOGRAMŮ. KUŘÁTKO L ehké drůbeží maso je zdrojem bílkovin, vitaminu B, zinku, selenu a železa a lze ho připravovat na mnoho způsobů. Pokud byste rádi zkusili něco nového a měli celé kuře jen pro sebe, dopřejte si jeho baby variantu. Takzvaná jarní kuřátka bývají na rozdíl od klasických kuřat asi 4–6 týdnů stará a váží kolem 400–500 gramů. Chovají se speciálně pro konzumaci, a proto se vyznačují výbornou chutí, snadno se porcují a jako bonus se i pěkně vyjímají na talíři. Měkoučká jarní kuřátka můžete plnit rozmanitými typy nádivek, případně je péci s čerstvými bylinkami. Pokud se nebojíte experimentovat, zkuste je zkombinovat s ovocem. Zajímavě chutnají zejména jarní kuřata plněná švestkami či malinami. Pokrm můžete zpestřit také netradičními přílohami – jako vynikající doprovod poslouží například koláč quiche. Jarní kuřátko se špenátovým quichem a šalotkou INGREDIENCE ◗ 3 000 g jarního kuřet e ◗ 800 g listového těs ta ◗ 7 g mořské soli ◗ 500 g čerstvých špenátových listů ◗ 400 g vajec ◗ 100 ml 33% smetany ◗ 300 g šalotky ◗ 200 g másla ◗ 80 ml extra virgin olivového oleje ◗ 4 g česneku ◗ 80 g jar ní cibulky ◗ vývar Odleželá jarní kuřátka osolíme, potřeme změk lým máslem a vložíme do trouby předehřáté na 220 °C. Po 8 minutách pečení teplotu zmírníme a do pékáme na 150 °C asi 20 min. Na konci celého procesu odvaříme z pečicí nádo by výpek z kuřete, sva říme jej a vyrestujeme. Zalijeme ho kapkou vývaru a zje mníme studenými kostičkami másla. Koláč quiche připravím e z listového těsta, kte ré rozválíme na pomouče ném stole do výšky při bližně 2 mm. Vložíme ho do formy vymazané másle m a poklademe špenátov ou náplní, kterou připra víme tak, že orestujeme na másle šalotku, česnek a špenát. Vše zalijeme osoleným vyšlehaným vejcem se smetanou a pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 15 mi nut. Nakrájenou cibulku ne cháme zvolna změkno ut na másle, poté ji osolíme. Na rozpečený quiche položíme dokřupava up ečené kuře, podlijeme ho pří rodní šťávou a doplním e restovanou cibulkou. 14 cS1206_01-16.indd 14 14.2.12 11:41