Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chobotnice a olihně

Platnost od 2.7.2014 do 29.7.2014


Chobotnice a olihně - strana 11










     

Chobotnice a olihně - strana 11

PEČENÁ KUŘECÍ PRSA SUPREME S CHŘESTEM A HOLANDSKOU OMÁČKOU (4 PORCE) Maso a chřest: 800 g kuřecích prsou Supreme s kůží 4 g kamenné soli 100 g olivového oleje 360 g bílého chřestu 360 g zeleného chřestu 400 ml domácího zeleninového vývaru Holandská omáčka: 40 ml domácího zeleninového vývaru 6 žloutků 40 g másla 20 g citronu na šťávu kamenná sůl listová petržel Na dně misky k  přípravě omáčky nesmí být žádná tekutina kromě vývaru. Při 60 °C žloutky začínají emulgovat, při 70 °C se zničí případné bakterie obsažené ve vejcích. Teplotu je třeba hlídat, protože při nedostatečném prohřátí žloutků tento proces neproběhne, zatímco při přehřátí se omáčka srazí. Příprava masa: Kuřecí prsa Supreme očistíme a osolíme. Na rozehřátou pánev nalijeme olivový olej a maso opečeme kůží dolů do zlatova. Poté je vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a dopečeme přibližně 10 minut. Příprava holandské omáčky: Do hrnce nalijeme vodu do výšky 1 cm ode dna a přivedeme ji k varu. Poté ztlumíme příkon tepla na minimum, na hrnec položíme nerezovou misku (nejlépe s rukojetí), která zakryje celý hrnec. Do misky nad párou nalijeme vývar, žloutky, sůl a vše vyšleháme do tuhé pěny. Poté misku odstavíme z tepla, vmícháme kostičky studeného másla, dosolíme a dochutíme citronovou šťávou. Připravenou omáčku přikryjeme fólií a  ponecháme ji na mírném teple (cca 50 °C) do servírování. Příprava chřestu: Čerstvý chřest uchopíme na obou koncích a  ohneme – chřest přirozeně praskne asi 2–3 cm od dřevnatého konce. Poté ho oloupeme a  krátce povaříme „na skus“ v  zeleninovém vývaru. Trvá to zhruba 3–4 minuty v  závislosti na tloušťce chřestového stonku. Podávání: Na nahřátý talíř naaranžujeme překrojený bílý a  zelený chřest. Stonky přelijeme holandskou omáčkou a  položíme na ně upečené kuřecí prso. Pokrm doplníme snítkou listové petržele. 11 cE1415_08-13.indd 11 17.6.14 11:09