Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chobotnice a olihně

Platnost od 2.7.2014 do 29.7.2014


Chobotnice a olihně - strana 17










     

Chobotnice a olihně - strana 17

N ázev Prosecco původně patřil nápoji i odrůdě vinné révy, z níž se vyráběl. Konkurenční boj však narůstal a pod vyhlášeným označením vznikaly i méně kvalitní nápoje. Italské ministerstvo zemědělství proto sáhlo k  razantnímu opatření –  odrůda vinné révy s  velkými okrouhlými bobulemi zlatožluté barvy dostala roku 2010 jméno Glera. Jako Prosecco se dnes označuje pouze oblast, kde se tato významná vinná réva pěstuje (region Veneto v severovýchodní Itálii), a zdejší nápoj, jenž se od té doby honosí značkou chráněného původu. Vinaři smějí při výrobě Prosecca použít nanejvýš 15 % hroznů z  odrůd Verdiso, Perera, Bianchetta, Pinot a Chardonnay. PRAVIDLA VÝROBY Prosecco se vyrábí více než 200 let – tak staré jsou první zmínky o  něm. Hrozny se dodnes sklízejí ručně v  maximálním objemu 13 500 kg na jeden hektar a  velice šetrně se lisují. Ze 100 kg hroznů vznikne nanejvýš 70 l moštu, který odpočívá v  chladu v nerezových tancích. Po oddělení kalu se do něj přidají kvasinky a nastává fermentace. Základní víno se poté smíchá s dalšími druhy v přísně stanoveném poměru. Po další várce cukru a kvasinek prochází novým procesem kvašení v  uzavřených nerezových tancích. Při druhé fermentaci vzniká oxid uhličitý vytvářející jemné bublinky. Hotový nápoj má světle žlutou slámovou barvu, příjemnou vůni a lahodnou suchou chuť s vyváženou kyselinkou a lehce nahořklým tónem. ČEŠI MILUJÍ NASLÁDLOU DOCHUŤ „Zákazníci v  České republice dávají přednost svěží ovocné formě Prosecca s  mírným zbytkem cukru před mineralitou, která s sebou občas nese i určitou ‚zemitost‘ vína,“ vysvětluje Richard Süss, sommelier MAKRO. „Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších vinařství v  oblasti Benátska je VALDO, které vyrábí šumivá vína té nejvyšší kvality. Jeho vinice jsou  rozloženy na jílovito-vápencovité půdě směrem na jihovýchod kolem městečka Valdobbiadene v  nadmořské výšce 250 metrů. Pečlivě vybrané hrozny Glery z nejlepších vinic jsou určeny k výrobě Prosecco di Valdobbiadene ,Marca Oro Extra Dry‘, jehož ovocné aroma připomíná planá jablíčka. Jemná a  sympatická chuť působí v  dochuti lehounce nasládle, velmi příjemná je též dlouhotrvající perlivost s drobnými bublinkami.“ Prosecco je v nabídce v šumivé nebo perlivé formě. Jako aperitiv by se mělo podávat chlazené o teplotě 6–8 °C v sektové sklenici tulipánového tvaru. KDE ROSTE GLERA? Oblast, kde se pěstuje Glera, leží 50 km od Benátek v  kopcích provincie Treviso. Rozkládá se přibližně na 20 000 hektarech a  nachází se v  ní asi patnáct obcí. Zhruba čtvrtina vinic plodí hrozny D.O.C.G. kvality (garantovaná kontrola jakosti a  příslušnosti k  danému regionu). Špičkový věhlas má vinná réva z extrémně strmých svahů oblasti Cartizze, nejkvalitnější hrozny se sklízejí z vinic ležících mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Réva roste v nadmořské výšce mezi 50 a 500 metry na nejslunnějších částech jinak lesnatých kopců. Menší množství odrůdy Glera pochází z mírných svahů provincie Padova. 17 cE1415_16-19.indd 17 17.6.14 11:07