Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chobotnice a olihně

Platnost od 2.7.2014 do 29.7.2014


Chobotnice a olihně - strana 24










     

Chobotnice a olihně - strana 24

K á va KÁVOVÉ OCHLAZENÍ Tradiční káva dostává v horkých letních dnech ledově chladnou podobu. Někdy za ni vděčí kostkám ledu, jindy mléku či smetanové zmrzlině. Může být vařená, či připravená za studena – variant existuje spousta a všechny jsou lákavé. H orké černé kávě sluší především mléko a  smetana. Základem nejrůznějších osvěžujících specialit jsou studená káva, mléko, zmrzlina a kostky ledu. Odlišných chuťových akcentů lze dosáhnout díky sirupu, likéru (Baileys, amaretto ap.) nebo kapce ovocné brandy, například třešňovice. Ke kávě se výborně hodí také koření (skořice, vanilka či anýz), stejně jako různé křupavé ingredience – výborné jsou mleté mandle nebo oříšky, případně strouhaná čokoláda. LETEM KÁVOVÝM SVĚTEM V Německu a Rakousku se do ledové kávy pod vrstvu šlehačky vkládá porce vanilkové zmrzliny. Ve Vietnamu pijí silnou kávu se slazeným kondenzovaným mlékem ze sklenice s ledovými kostkami, zatímco v Thajsku přidávají šlehačku, cukr a koření do vychlazené kávy servírované na ledu. 24 cE1415_24-25.indd 24 Indové připravují ledovou kávu z  kávy a  chlazeného mléka, které ušlehají v  mixéru. Řekové pro změnu napění instantní kávu s  cukrem a  vodou a  vznikne slavné café frappé. Ve slunné Itálii protřesou espresso, cukr a ledové kostky v šejkru a podávají pěnivé caffè shakerato. Ještě známějším italským nápojem je caffè freddo – silné espresso rozředěné vodou, vychlazené a oslazené cukrovým sirupem. Všechny tyto varianty lze vylepšit a pozměnit nejrůznějšími sirupy, kořením nebo alkoholem, např. amarettem nebo grappou. Tradiční ledovou kávou známou z USA je slazený nápoj doplněný ledovými kostkami. Zajímavá je však jeho příprava. Zatímco běžná ledová káva vzniká vychlazením horkého nápoje, zde se používá lisování za studena. Nahrubo umletá kávová zrna se 12 hodin louhují ve studené vodě. Takto vyrobený chutný koncentrát obsahuje zhruba o 70 % méně kyselých a hořkých substancí než klasická vařená káva. EPIKURE 17.6.14 11:19