Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chobotnice a olihně

Platnost od 2.7.2014 do 29.7.2014


Chobotnice a olihně - strana 3










     

Chobotnice a olihně - strana 3

H lavonožci (Cephalopoda) se v  zoologickém kmeni měkkýšů (Mollusca) řadí na nejvyšší příčku vyspělosti. Poznají se podle chapadel, jejichž počet je pomůže dále zařadit. Chobotnice příroda vybavila osmi stejně dlouhými rameny (latinský název „octopus“ pochází ze slova „octo“ = osm), která v případě zranění znovu dorostou. Desetiramenatci (sépie a olihně) mají kromě osmi kratších i  dvě delší chapadla. Všem hlavonožcům slouží dobře vyvinutý zrak i vyspělý mozek ukrytý v chrupavčité schránce. Řada výzkumů prokázala především u  chobotnic překvapivou inteligenci, která jim pomáhá mimo jiné při lovu. Tito obratní dravci s  tvrdými zobákovitými čelistmi konzumují kraby a další mořské živočichy i s krunýři a skořápkami. V  mořích žije množství druhů chobotnic, délka chapadel těch největších se pohybuje kolem 5 m. Chobotnice pobřežní (Octopus vulgaris) v  dospělosti měří přibližně půl metru. Je nočním lovcem, který se kromě krabů zaměřuje na menší měkkýše a  ryby. Přes den se skrývá v  nedostupných malých škvírách mezi kameny na mořském dně. Zajímavý je i  pohlavní život chobotnic – sameček po spáření uhyne, samička poté naklade a ohlídá vajíčka a její život končí po vylíhnutí mláďat. MENŠÍ JE MĚKČÍ Na jídelním lístku se nejčastěji ocitají chobotnice dovážené ze Středomoří, za špičkovou delikatesu jsou považovány exempláře z  Japonska. Prodávají se nejčastěji mražené, rozmražené, případně zmrazené po předvaření. MAKRO a speciální prodejny nabízejí také čerstvé chobotnice – ty je nutné okamžitě spotřebovat. Menší exempláře jsou měkčí a mají jemnější chuť. Netučné tužší maso chobotnic s výraznou vůní obsahuje řadu vitaminů a  minerálů. V  syrovém stavu se používá do sushi, lze ho naložit do sladkokyselého nálevu, k nejčastějším tepelným úpravám patří va- ření, smažení, pečení, grilování a  dušení. Vaření trvá 1–1,5 hodiny dle velikosti a vyžaduje pozornost – převařená chobotnice totiž paradoxně ztuhne. Před grilováním se vyplatí ji povařit a po naložení do marinády jen zprudka ogrilovat. SÉPIE A OLIHNĚ (KALAMÁRY) Sépie obecná (Sepia officinalis) má měkčí maso než chobotnice. Většinu života stráví na mořském dně, nejčastěji se vyskytuje ve Středozemním moři a  ve východních vodách Atlantského oceánu od Maroka po Norsko. Přestože patří stejně jako ostatní hlavonožci mezi měkkýše, pod hřbetem má vápnitý útvar nazvaný sépiová kost. V  ohrožení vypouští hustou inkoustovou barvu, za jejíž clonou útočníkovi unikne. Inkoust je oblíbeným potravinářským barvivem se zajímavou chutí a schopností zahustit omáčky. V  mořích žije asi 400 druhů olihní. Mezi mořskými hlavonožci jsou druhou největší skupinou hned po chobotnicích. Olihně (Loligo) neboli kalamáry dosahují délky max. 60 cm, přesto patří k příbuzným obrovských kalmarů a  krakatic. V  největším množství se vyskytují v  mělkých vodách Středozemního moře. Jsou jedním z mála společenských druhů mezi samotářskými hlavonožci – lze je totiž potkat až v tisícových hejnech. Živí se převážně červy, kraby a malými rybami. Měkké a lehce nasládlé bílé maso olihní se v  Japonsku často konzumuje za syrova, převažuje však nespočet tepelných úprav. Kroužky masa se pečou, smaží (také v těstíčku a trojobalu) a tělní vaky zbavené chapadel se nadívají a pečou. Spolu s dalšími mořskými rybami a  plody jsou nepostradatelnou součástí rybího brodetu, hodí se i  do rizot a  salátů. Zatímco malé kousky nejsou pro grilování příliš vhodné, těm větším nestojí nic v  cestě na rozpálený rošt. Největší potřebují překrojit, naklepat a projít delší tepelnou úpravou. LOUPÁNÍ CHOBOTNICE Nejprve ji pečlivě omyjeme pod proudem vody, oddělíme hlavu od chapadel, odstraníme vnitřnosti, oči a  zobákovité čelisti včetně jejich okolí. Tělní vak stáhneme z kůže a z obou stran dokonale propláchneme studenou vodou. U větších kusů musíme zbavit kůže také chapadla. Maso chobotnic se naklepává, aby změklo. 3 cE1415_02-05.indd 3 17.6.14 11:22