Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 16.7 .2014 do 12.8 .2014


Italská vína a sýry - strana 16










     

Italská vína a sýry - strana 16

Vína – Tuscany TUSCANY it. Toscana Tuscany TUSCANY Rozloha: 63 633 ha D omov nové vlny talentovaných vinařů a kreativních enologů tvoří spolu s regionem Piemonte podstatné základy, na nichž je postavena reputace italských vín. Průkopníkem renesance toskánských vín je 600 let starý rod z Florencie, v jehož čele stojí Piero Antinori. Následovala řada dalších toskánských vinařství a nová vlna se přehnala celou oblastí Chianti – od Sieny přes Montalcino, Montepulciano a San Gimignano až k pobřeží u Livorna, na jihu po oblast Maremma. Kopcovité Toskánsko je známé také díky ovčím sýrům. Jeho výrobci dbají na to, aby se zvířata mohla nerušeně pást na rozlehlých loukách – právě díky místním aromatickým bylinám totiž mléčné výrobky získávají nezaměnitelnou chuť. O konkrétních produktech dostupných v různých stupních zralosti se více dočtete na straně 21. Luiano CHIANTI CLASSICO D. O. C. G. Luiano CHIANTI CLASSICO D. O. C. G. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Riserva • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 198,90 240, 67* 329,90 399, 18* CHIANTI CLASSICO D. O. C. G. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Nejznámější italské víno, které se produkuje po  celém středním Toskánsku. Hlavní odrůdou Chianti je Sangiovese, což je odvozeno od „sangue di Giove“ – „Jupiterova krev“. Je jednou z nejstarších odrůd pěstovanou Etrusky v této oblasti již od nepaměti. Tato odrůda má mnoho klonů a  některé z  nich, jako jsou Sangioveto, Sangiovese Grosso a  Brunello, produkují ta nejkvalitnější vína Toskánska. Zbytek odrůd v kupáži Chianti tvoří Canaiolo, Trebbiano a do 10 % i Cabernet Sauvignon. Chianti se vyrábí ve  dvou stylech: lehké Chianti pro brzkou spotřebu a Riserva, která musí zrát v dubových sudech alespoň tři roky, než se uvede do  oběhu, a  většinou potřebuje ještě další zrání v lahvi, než se dá konzumovat. 16 cE1416_14-17.indd 16 ITALSKÁ VÍNA A SÝRY 30.6.14 12:26