Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 16.7 .2014 do 12.8 .2014


Italská vína a sýry - strana 2










     

Italská vína a sýry - strana 2

I ta lsk á vín a ITÁLIE – ZEMĚ KDE VÍNO JE SOUČÁSTÍ KAŽDODENNÍHO STOLOVÁNÍ DVACET REGIONŮ Tak jak je pestrá a rozdílná gastronomie v jednotlivých regionech Itálie, stejně tak je odlišné víno, které je ovlivněno rozdílnými klimatickými podmínkami a tradičním pěstováním konkrétních odrůd hodících se k místním pokrmům. Přehled jednotlivých regionů a typických vín pro ně Vám přinášíme v další části katalogu. Pevně věříme, že tento katalog Vám pomůže orientovat se v široké nabídce italských vín a nahlédnout do historie a také současnosti italského vinařství. Italská vína a kuchyně patří v současné době mezi nejoblíbenější a rychle se rozvíjející trend v oblasti gastronomie. Proto italská vína mají své zastoupení na vinných lístcích ve většině restaurací a domácích vinotékách. APELAČNÍ SYSTÉM Vino – stolní vína určená pro běžné pití, pro každodenní spotřebu. I. G. T. (Indicazione Geografica Tipica) od ročníku 2012 se mění na I. G. P. (Indicazione Geografica Protetta) – regionální vína vyšší kvality než víno s kontrolovaným původem. D. O. C. (Denominazione di Origine) od ročníku 2012 se mění na D. O. P. – vína  jsou kontrolovaná dle původu, výnosu, doby zrání a kvality. D. O. C. G. (Denominazione di Origine Controllata Garantita) – nejvyšší stupeň kvality, přísnější výrobní předpisy, nižší maximální výnosy a delší doba zrání. I n VÍNA WHITES Q CERVENÁ REDSQ BnÍLÁ VÍNA OF ITALY REGIONS WINE ITÁLIE THE REGIONY VINNÉ Valle d’Aosta SW n Dolcetto, Nebbiolo n Barbera, Chiavennasca (Nebbiolo), Pinot Nero n Chardonnay, Pinot Bianco Pinot Grigio AOSTA Major City mesta Velká významná mesta významná Menší Major Town Trentino - Alto Adige IA n Merlot, Cabernet, Corvina, Rondinella, Marzemino n Garganega, Trebbiano di BOLZANO Soave, Prosecco, Verduzzo TRENTO FRANCE MILAN Friuli-Venezia Giulia n Merlot, Cabernet Sauvignon, TURIN Alba Po Asti Refosco, Schioppettino Gorzia Pavia TRIESTE Verona Po Piacenza n Tocai Friuliano, Chardonnay, Ap p e BOLOGNA nn in n Dolcetto, Rossese, Sangiovese es n Albarola, Pigato, Veneto n Merlot, Cabernet, Corvina, Rondinella, Molinara n Garganega, Trebbiano di Liguria n Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Freisa n Moscato, Arneis, Soave, Tocai, Prosecco Vermentino, Bosco Cortose, Erbaluce Siena an n Sangiovese, ANCONA uri Lig Moscadello, Vernaccia Malvasia, Chardonnay PERUGIA Orvieto Sea CORSICA Ciliegiolo, Canaiolo Montalcino Romagna, Barbarossa n Albana di Romagna, Trebbiano, tic Se Tuscany (Toscana) Emilia Romagna n Lambrusco, Sangiovese di ria a FLORENCE n Trebbiano, Malvasia, Sauvignon, Pinot Grigio, Pinot Bianco VENEZIA GENOA Piemonte Umbria Marches n Sangiovese, Montepuliciano n Verdicchio, Trebbiano, Malvasia n Sangiovese, Ciliegiolo, Canaiolo, Sagrantino Abruzzo & Molise L’AQUILA n Procanico (Trebbiano), n Montepulciano, Barbera, Grechetto, Verdelho Sangiovese ★ROME n Trebbiano d’Abruzzo (Bombino) Frascati Montepulciano, Merlot n Malvasia, Trebbiano SAR VĚDĚLI JSTE? Basilicata n Aglianico n Greco, Malvasia, n Cesanese, Sangiovese, DIN Oristano CAMPOBASSO Lazio (Latium) IA Richard Süss Nejstarší nalezená amfora s korkovou zátkou je etruského původu z období kolem roku 600 př. n. l. Za vlády Augusta 27 př.n.l se pila vína pouze bílá a sladká. Obvykle se pila ředěna vodou a to i mořskou. Zničení Pompejí v roce 79 n.l. zapříčinilo nedostatek vína, který byl převážně pěstován v okolí. Důsledkem toho se pěstování révy vinné rozšířilo až neuvážlivě na všechnu možnou hospodářskou půdu. Většina vín ve starém Římě se pila aromatizovaná. S přídavkem medu, různých bylinek, ale i pelyňku, zkvašenou šťávou z ryb, česneku a pepře. AU S T R Lombardia ITZERLAND Petit & Gros rouge n Blanc de Morgex, Pinot Gris Ad talská vína v  sobě skrývají obrovskou rozmanitost a  nekonečnou škálu vůní a  chutí. Snoubí se zde tradice a  moderní styly výroby vína. Těžko najdete v Itálii místo, které nemá alespoň okrajově něco společného s  vínem. Pro pěstování kvalitní révy vinné je potřeba mírné klima, svahy s jižní expozicí a dostatek slunečního svitu. To vše Itálie má. GAMBERO Její jedinečná poloha rozprostíraROSSO jící se od  Alp až téměř k  severGambero Rosso ní Africe, nabízí neopakovatelnou kombinaci nadmořské výšky a  zeměpisné šířky. Půdy na  tak je jedna z nejuznávelkém území se střídají od  vulvanějších soutěží vín kanické, vápencové až po  tufu, v Itálii. Každoročně či křemenité směsi. Všeobecně vyhodnotí tisíce vzorcharakterizovat Italská vína vzhleků a přidělí vínům dem k  jejich pestrosti, která je daná ocenění. 3 podaná různými polohami regionů, hárky (3 bichcieri) vinařskými tradicemi a  styly je jsou tím nejlepším, téměř nemožné. Proto se vydejco může víno dostat. te na cestu poznání po italských vínech prostřednictvím našeho katalogu a ochutnejte typická vína daných regionů, od  svěžích bílých vín z Trentina až po těžká červená vína ze slunné Sicílie. Moscato Ischia Campania n Aglianico, Piedirosso n Fiano, Greco di Tufo, CAGLIARI NAPLES BARI POTENZA Capri Falanghina, Falerno Taranto Sardinia (Sardenia) n Cannonau (Grenache), Carignano, Monica ME n Vermentino, Torbato, Nuragus, Moscato DI TE RR Ty r r h e n i a n S e a A N N 0 200km 100 CATANZARO PALERMO EA N SE Apulia (Puglia) n Negroamaro, Primitivo, Malvasia Nera n Verdeca, Bianco d’Alessano, Bombino Bianco Marsala S I C I LY A Sicily Calabria n Nero d’Avola, Frapatto, n Gaglioppo n Greco Bianco, Nerello Mascalese n Inzolia, Cattarratto Mantonico Pantelleria www.nicks.com.au a nesmí www.nicks.com.au online na be šířena publikována may notbýt at www.nicks.com.au and online © Tato mapa byla původně was originally published © This map prominently acknowledged. statement being prohlášení. without the above reproduced zvýrazněného circulated orbez dostatečně výše uvedeného ani reprodukována bodů ITALSKÁ VÍNA A SÝRY SOUT 84 bodů 80–84 bodů: jedná se o kvalitní vína, velmi příjemná, technologicky čistá s vlastním charakterem EV SOUT 86 bodů 85–90 bodů: vína velmi kvalitní, odrážející terroir (půdní složení, klima, poloha) a špičkovou práci vinaře NÁZ EV NÁZ NÁZ 75–79 bodů: vína jednodušší, pitelná s kratší dochutí či slabším aroma EV SOUT 99 bodů E NÁZ SOUT 79 ĚŽ cE1416_01-13.indd 2 EV E 2 70–74 bodů: velmi jednoduchá vína s menší technologickou vadou ĚŽE bodů ĚŽ SOUT 74 ĚŽE EV ĚŽE NÁZ UKÁZKA CHARAKTERISTIKY VÍN DLE HODNOCENÍ: 90–100 bodů: zcela výjimečná vína, oceněná na prestižních soutěžích, z valné většiny velmi drahá Ročníky vín uvedené v tomto katalogu jsou jen ilustrační. 7/1/14 12:49 PM