Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 16.7 .2014 do 12.8 .2014


Italská vína a sýry - strana 3










     

Italská vína a sýry - strana 3

Italské sýry PRAVÁ CHUŤ ITÁLIE Obyvatelé Apeninského poloostrova obohatili kulinářský svět o mnoho specialit – mezi nejvýznamnější z nich patří sýry. V současné době se v Itálii produkuje více než 400 druhů, což ji řadí mezi nejvýznamnější sýrařské velmoci. V ýroba sýrů má v  Itálii tisíciletou tradici a  řada zdejších regionálních produktů si vydobyla slávu daleko za  hranicemi země. Každý z  italských regionů se může pyšnit rozmanitými produkty, na  jejichž výslednou chuť mají vliv různé přírodní podmínky, doba, místo a způsob zrání a samozřejmě použité mléko. Na  severu Itálie, zejména v  oblasti v  blízkosti řeky Pád, převažuje chov hovězího dobytka, a  zdejší produkci tak dominují sýry z  kravského mléka. Mezi nejznámější patří bezesporu Parmigiano Reggiano neboli pravý parmazán vyráběný v  kraji Emilia Romagna. Jiným slavným představitelem je Gorgonzola, jež pochází z  provincií ležících částečně v Lombardii a Piemontu. Lombardie je domovem i dalších sýrů zvučných jmen – je to například tvrdý sýr parmazánového typu Grana Padano, měkký aromatický sýr Taleggio či výrazný tvrdý sýr Provolone Valpadana. V jižněji položených částech Itálie se uplatňují ve větší míře i  další druhy mléka. Proslulou lahůdkou je Mozzarella di Bufala Campana, jež se vyrábí v Kampánii výhradně z mléka černých buvolic chovaných na zdejších pastvinách. Chloubou Toskánska je aromatický ovčí sýr Pecorino, který se dostává na trh v různých stupních zralosti a nabízí široké možnosti kulinářského použití. Ovčí mléko hraje významnou roli také v mlékárenské produkci na Sicílii a Sardinii. Sýry mají v  Itálii široký odbyt i  využití – uplatňují se jako součást zeleninových salátů, slouží jako výplně pečených pokrmů, používají se k přípravě vydatných omáček a v nastrouhané podobě slouží pro finální dochucení těstovin. Kombinace tepelně neupravených sýrů s  čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy a  sklenkou vína je v  Itálii považována za ideální tečku každého menu. GORGONZOLA GORGO GRANA G PADANO P TALEGGIO TALEG TA ALEGGIO GIO O PROVOLONE PR ROVOL OLON ON NE E MOZZARELLA BUFFA BUF FA ALA ALA AL DI BUFFALA SÝRY S PŘÍVLASTKEM Italské sýry prvotřídní kvality nesou ve svém názvu označení, jež garantuje původ produktu a také dodržení stanoveného postupu při jeho výrobě. Přívlastek D. O. C. (Denominazione di origine controllata) byl v Itálii zaveden již v roce 1951, a to za účelem ochrany hodnotných výrobků před napodobeninami horší kvality. V současné době je stále častěji nahrazován ochrannou známkou D. O. P. (Denominazione d´origine protetta), již propůjčuje Evropská unie. Jejich význam je totožný a zkratka D. O. C. je stále platným označením. PROTETT A • NOMINAZI DE E D'ORIG I NE ON PARMIGIANO REGGIANO ORIN OR NO PEC CORI PECORINO ROMANO • Přijďte do svého velkoobchodu MAKRO ve dnech 31. 7. – 1. 8. a 8. – 9. 8. 2014 ochutnat sýry Grana Padano. Bližší informace přímo ve Vašem velkoobchodním středisku MAKRO. cE1416_01-13.indd 3 7/1/14 4:39 PM