Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 16.7 .2014 do 12.8 .2014


Italská vína a sýry - strana 5










     

Italská vína a sýry - strana 5

• Gavi D. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 89,90 108, 89 bodů Veglio Michelino & Figlio MOSCATO D’ASTI D. O. C. G. Braida Vigna Senza Nome MOSCATO D’ASTI D. O. C. G. Cantine Briamara PESCAROLO • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Caluso Passito • Piemonte D. O. C. • bal.: 500 ml • cena za 500 ml 189,90 229, 279,90 338, 279,90 338, 78* Il Pozzo GAVI DI GAVI D. O. C. G. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 89,90 108, 78* 78* NEBBIOLO Ušlechtilá odrůda, která je zdrojem nejen pro Barolo a Barbaresco, ale také pro D. O. C. G. Gattinara and Ghemme, D. O. C. Carema, Lessona, Nebbiolo d’Alba, Boca, Bramaterra, Fara, Sizzano a  další. Jméno odrůdy je odvozené od  slova nebbia, což znamená mlha, a  v  údolí vinařských zón v  oblasti Piemontu bývají mlhy velmi často. BAROLO Nazývá se také králem vína a  vínem králů; nejdůležitější víno lisované z  odrůdy Nebbiolo. Vznik věhlasného Barola je spojen s  francouzským enologem Louisem Oudartem, který jako první na  zámku markýzy Giulietty Fallettiové v Barolu vytvořil suché a trvanlivé víno podle vzoru Bordeaux s označením původu Barolo. Tradičně se Barolo vyrábělo dlou- 68* hým nakvášením ve  velkých dřevěných sudech, kde poté leželo minimálně dva roky a ještě další dva roky zrálo v lahvích, než se uvádělo na trh (dnes je doba zrání v lahvi zkrácena na jeden rok). Avšak konzumenti si často stěžovali na  drsné třísloviny, těkavé kyseliny a nedostatek ovocitosti. Dnes progresivní vinaři používají modernějších metod, aby vyprodukovali líbivá a vyvážená vína k brzké konzumaci i  k  archivaci. Zavedli zredukovanou maceraci, brzkou malolaktickou fermentaci a kratší zrání, mnohdy i ve francouzských sudech typu barrique. BARBERA Odrůda známá od 13. století v Monferratu. Zhruba polovina regionu je osázená touto odrůdou, která na  své popularitě u  vinařů stoupla po  pohromě způsobené révokazem, když dokázala, že je mimořádně vhodná pro vysoké výnosy 68* na  amerických podnožích. Kvalitu odrůdy a její vznešenou eleganci předvedl enolog Giacomo Bologna ve  vinařství Braida. Jeho encyklopedická vína jsou Bricco dell´Ucellone a Moscato d´Asti Vigna Senza Nome. BARBARESCO Vinařský kraj, který se rozprostírá nad stejnojmennou vesnicí a  jejími sousedními obcemi Treiso, Neive a  San Rocco Seno d´Elvio. Na  dnešním území D. O. C. G. leží nejlepší vinice ve výškách mezi 280 až 320 metry. Tato poměrně malá výška způsobuje rozdíl mezi víny Barolo a Barbaresco. Teplejší klima dovoluje hroznům dříve dozrávat, struktura vína je jemnější a  životnost vína je výrazně nižší než u  Barola. Za  slávou a  mezinárodním úspěchem Barbaresca stojí vinař Angelo Gaja a  obchodník s vínem Bruno Giacosa. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Riva Leone GAVI Vín a – Pie m o n te bodů ADV ATE THE W JA ÁL 83 E IN OC BK KU R 5 cE1416_01-13.indd 5 6/30/14 12:15 PM