Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 16.7 .2014 do 12.8 .2014


Italská vína a sýry - strana 6










     

Italská vína a sýry - strana 6

Sý r y – Pie m o n te GORGONZOLA G orgonzola je sýr slámové barvy s  typicky modrozelenou plísní, krémovou texturou a  oříškovou chutí. Svůj název dostala podle města Gorgonzola, ležícího východně od Milána. Ve zdejších jeskyních zrála již v 9. století a od té doby její obliba vytrvale roste. Dnes se vyrábí zejména v  severních italských regionech Piemont a  Lombardie, od roku 1996 se gorgonzola z těchto oblastí může pyšnit značkou D. O. P. (chráněné označení původu). Gorgonzola je vý- robním postupem velmi blízká roquefortu, na rozdíl od  něj se ale nevyrábí z  mléka ovčího, ale kravského. Typická plíseň se původně v oblasti vyskytovala zcela přirozeně, dnes je výsledkem složitého procesu, který trvá obvykle 3–4 měsíce. Podle doby zrání a intenzity chuti rozlišujeme jemnější a  sladší gorgonzolu dolce a  intenzivnější gorgonzolu piccante (též naturale). Své nezastupitelné místo má gorgonzola ve společnosti těstovin nebo risotta, velmi oblíbená je také v kombinaci se sladkými červenými víny. Gorgonzola & Mascarpone • bal.: 150 g • cena za 150 g 90 39, Gorgonzola piccante Gorgonzola dolce • bal.: 200 g • cena za 200 g • bal.: 400 g • cena za 400 g 47,90 55, 79,90 91, 09* 89* 45,89* Gorgonzola Cremoso • bal.: 150 g • cena za 150 g 90 38, 74* 44, Gorgonzola s kůrkou Gorgonzola s kůrkou • bal.: cca 750 g • cena za 1 kg • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg 199,90 229, 179,00 205, 89* 85* RIZOTO S GORGONZOLOU A OŘECHY (RISOTTO AL GORGONZOLA E NOCI) 4 45 min archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH SUROVINY: › 300 g rýže Carnaroli › 1 cibule › 2 dcl bílého vína › 4 naběračky zeleninového vývaru › 150 g gorgonzoly piccante › 1 lžíce másla › 5 vlašských ořechů 6 cE1416_01-13.indd 6 POSTUP: Na másle osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Jakmile cibule mírně zezlátne, přidejte rýži a restujte ji tak dlouho, dokud není čirá. Poté přilijte sklenku bílého vína a  míchejte, dokud se víno neodpaří. Následně vmíchejte část rozdrobené gorgonzoly a nechte ji rozpustit. Během dalších asi 15 minut postupně přilévejte vývar, dokud rýže není téměř uvařená. Odstavte z ohně, nechte pár minut odstát a přidejte kousek studeného másla. Servírujte posypané nasekanými ořechy a kouskem gorgonzoly. ITALSKÁ VÍNA A SÝRY 7/2/14 1:02 PM