Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Maso, zelenina

Platnost od 30.7 .2014 do 26.8 .2014


Maso, zelenina - strana 15










     

Maso, zelenina - strana 15

L ilek vejcoplodý (Solanum melongena) neboli baklažán je překvapivě příbuzný s  brambory. Syrové plody jsou hořké a  obsahují jedovatý solanin, který se však tepelnou úpravou rozloží a  pak oceníte jemnou chuť zeleniny s nízkým obsahem kalorií (35 kcal/100 g). Bonusem jsou antioxidanty, karoten, řada vitaminů skupiny B, fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo a mangan. Konzumace lilku pomáhá bojovat proti vysokým hodnotám cholesterolu a křehkosti cév. Plody dorůstají do hmotnosti 2 kg, nejlepší jsou však kousky o  průměru 5–8 cm. Tenkou slupku není třeba loupat. Lilek vynikne v kombinaci s bylinkami, česnekem a rajčaty, lze ho grilovat, vařit, dusit a zapékat. Rozšťouchané a okořeněné vařené lilky s cibulí a rajčaty patří k základům indické kuchyně, nakrájené se přidávají do indického čatní, francouzského ratatouille i  řecké musaky či tamější známé pomazánky. Vyrábí se z nich také turecký babaganuš, zvaný „kaviár pro chudé“. e ho hodn dně dn ě Lilek obsahuje hodně vody, před úpravou proto plátky osolte z obou stran a kapky tekutiny na povrchu odsajte papírovou utěrkou. Před pečením vcelku plod na několika místech propíchněte, aby po zahřátí neexplodoval. 15 cE1417_14-17.indd 15 15.7.14 13:40