Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Maso, zelenina

Platnost od 30.7 .2014 do 26.8 .2014


Maso, zelenina - strana 16










     

Maso, zelenina - strana 16

O vo c e & z e le n in a CUKETA SKVĚLE CHUTNÁ ZA SYROVA , VAŘENÁ I PEČENÁ. LILKOVÁ PĚNA S CUKETOVÝMI ŠPÍZY (6 PORCÍ) 2 lilky 1 chilli paprička nakrájená na kroužky 2 nasekané stroužky česneku 4 snítky tymiánu olivový olej 1 citron 1 cuketa 1 sladká červená paprika svazek bazalky nakrájené na proužky sůl, pepř Lilky podélně překrojíme na polovinu, pravidelnými řezy vytvoříme na dužině mřížku a následně je 30 minut marinujeme ve směsi chilli, česneku, tymiánu a  trochy olivového oleje. Pečeme je asi 20 minut na grilu slupkou nahoru. Citron rozkrojený na poloviny krátce opečeme. Plátky cukety a  sladké papriky grilujeme dozlatova. Dochutíme je olivovým olejem a solí a střídavě napícháme na špízové jehly. Lžící vydlabeme lilkovou dužinu a  nasekáme ji na jemné kostičky. Přidáme nasekanou bazalku a  dochutíme trochou citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře. Podáváme se špízy. Cuketa je v  Itálii vyšlechtěný kultivar tykve obecné (Cucurbita pepo) – jednoleté zeleniny, jejíž domovinou je Střední Amerika. Možnosti kuchyňské přípravy plodů s nenápadnou chutí a nízkou energetickou hodnotou (19 kcal/100 g) jsou obrovské. Na rozdíl od lilku je lze konzumovat syrové jako součást zeleninových salátů nebo různých druhů raw food i  tepelně upravené. Můžete je dusit, grilovat, zapékat, přidat do bramboráku či ratatouille, použít k přípravě polévek, ale i do těsta sladkých moučníků, jimž dodá mimořádnou vláčnost. Jedlé jsou také květy, které lze dusit s  nádivkou. Ideální pro kuchyňské zpracování jsou cukety o  délce zhruba 25 cm s  měkkými nezralými semeny a  jemnou slupkou. Obsahují karoten a  z  minerálních látek především draslík a vápník. GAZPACHO JÍME ŽIVĚ Raw food (syrová či živá strava) je v posledních letech stále populárnější, v jídle totiž zůstávají všechny živiny a  vitaminy. I  občasným zařazením takových pokrmů prospějete svému zdraví. Cuketa je neopominutelnou součástí raw food jídelníčků, nejzajímavějším pokrmem jsou cuketové špagety vyrobené na spiralizéru –  speciálním kráječi ovoce a  zeleniny. Vynikající je rovněž studená cuketová polévka gazpacho. Připravuje se za studena z  nakrájených cuket bez semen, z  nichž vymačkáte vodu a  rozmixujete je do hladkého krému společně s  bazalkou, nakrájenou paprikou, cibulí, toastovým chlebem a olivovým olejem. 16 cE1417_14-17.indd 16 EPIKURE 16.7.14 16:12