Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Maso, zelenina

Platnost od 30.7 .2014 do 26.8 .2014


Maso, zelenina - strana 23










     

Maso, zelenina - strana 23

K oktejly na bázi šumivého vína se uplatní jako aperitiv, uvítací drink i  chutný doplněk ke grilovaným pokrmům. Sáhnout můžete po francouzském originálu ze Champagne, skvělou variantou jsou však také ušlechtilá šumivá vína z  jiných vinařských oblastí, např. španělská Cava nebo italské Prosecco. Své úlohy se samozřejmě výborně zhostí i  sekty z  domácí produkce. Je možné vybírat z rozličných druhů a řídit se podle množství zbytkového cukru – od suchých po polosladké. Kombinovat je lze s dalšími alkoholickými i  nealkoholickými nápoji a mnoha dalšími ingrediencemi. Mezi nejznámější koktejly ze šumivého vína patří Kir Royal, v  němž sekt doplňuje černorybízový likér Crème de Cassis původem z  Burgundska. Klasikou je také Bellini, jemuž svěží chuť a  výraznou vůni dodává broskvové pyré. K populárním letním drinkům se řadí Aperol Spritz, v němž se snoubí lehké Prosecco a  kořeněný bitter s  pomerančovými tóny. Sázkou na jistotu je na přípravu jednoduchý koktejl s  názvem Hugo, jenž nabízí osvěžující MÍCHANÉ NÁPOJE ZE ŠUMIVÝCH VÍN A SHAKER NEJDOU DOHROMADY. PROTŘEPÁNÍM I POUHÝM MÍCHÁNÍM PŘIJDETE O BUBLINKY A KOKTEJL ZTRATÍ JISKRU. kombinaci Prosecca, bezového sirupu a  čerstvé máty. Netradiční rejstřík chutí představuje slavný koktejl Black Velvet připravený ze šumivého vína a piva. Vedle osvědčených receptur dávají koktejly ze šumivého vína široký prostor experimentům – kombinovat je lze téměř s  čímkoliv. Z  nápojů s  vyšším obsahem alkoholu přicházejí v  úvahu například gin, vodka, brandy, calvados, tequila či koňak. Vhodné jsou také aromatické ovocné likéry, dobrou volbou může být třešňový, pomerančový či jahodový. Nealkoholickým ingrediencím vévodí nejrůznější sirupy, o  dokonalé letní osvěžení se nejlépe postarají čerstvá ovocná pyré. NETŘEPAT, NEMÍCHAT! RADOST PRO OČI Není pochyb o  tom, že estetický dojem podtrhne a  umocní jakýkoliv kulinářský zážitek – platí to i  o  míchaných nápojích. V  první řadě hraje roli správný výběr sklenic. Vysoké typu flétna vypadají elegantně a díky dlouhé nožce brání tomu, aby se nápoj v ruce ohřál. O působivý vzhled koktejlu se postarají také nejrůznější dekorace  – plátek pomeranče nebo citronu, bobulové ovoce, lístky máty či jedlé květy. Při přípravě koktejlů na bázi sektu je třeba se důsledně vyhnout shakeru i  jakémukoliv míchání nápoje při přípravě  – následkem by totiž byla nežádoucí ztráta perlení. Vždy se proto spojují jen ingredience, které neobsahují oxid uhličitý. Nakonec se přímo ve sklenici dolijí šumivým vínem, případně se do ní mohou nalévat i současně. Velmi důležité je také správné chlazení koktejlů. Některé postupy sice doporučují použít kostky ledu, v  takovém případě však hrozí, že rozpouštějící se led koktejl naředí a jeho chuť nebude dostatečně výrazná. Vhodným řešením je proto včasné a  důkladné vychlazení všech přísad a  také sklenic, v  nichž se nápoj posléze bude podávat. 23 cE1417_22-25.indd 23 15.7.14 13:41