Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Maso, zelenina

Platnost od 30.7 .2014 do 26.8 .2014


Maso, zelenina - strana 3










     

Maso, zelenina - strana 3

M letím se naruší struktura masových vláken a částečně i  buněčných membrán. Díky tomu maso změní své vlastnosti – stačí mu kratší doba tepelné úpravy a může být konzumováno i v syrovém stavu. Současně se však zkracuje jeho trvanlivost a  je také náchylnější k  napadení bakteriemi všeho druhu. Při manipulaci s  mletým masem je proto extrémně důležité dodržování hygienických standardů při výrobě i  následném zpracování. Vždy je vhodné umlít pouze takové množství suroviny, kterou spotřebujete ještě týž den. Důležitou roli hraje také teplota – mleté maso by mělo být skladováno ideálně při teplotě 4 °C. ELEKTRICKÝ MLÝNEK NABÍDNE RŮZNÉ JEMNOSTI MLETÍ MASA. KTERÉ VYBRAT? Přípravě jídel vždy předchází rozhodnutí, které z  mnoha druhů masa zvolit. Variant je řada a každá z nich nabízí více či méně odlišné možnosti zpracování. Pro jednotlivé recepty je podstatné především množství tuku. Vepřové bývá nejtučnější, drůbeží zase velmi libové, což se odráží v  chuti a  šťavnatosti pokrmu. Velmi často se využívá kombinace různých druhů mas – nejběžnější je spojení vepřového a  hovězího v různých poměrech, nabízejí se však i varianty s jehněčím, telecím či zvěřinou. KOMBINACE CHUTÍ Jednou z  předností mletého masa je nepřeberná škála chuťových kombinací. Bylo by těžké najít světovou kuchyni, která by neměla své originální postupy. K dochucení mletého masa se velmi často používá cibule, česnek a  čerstvé bylinky jako petrželka, koriandr, rozmarýn či saturejka. Použít lze mletou papriku, různé druhy pepře, zázvor, hořčici nebo chilli papričky. Oblíbené jsou také směsi koření, například bulharská čubrica či gruzínská adžika. Obvyklou ingrediencí bývá pečivo, strouhanka, strouhané brambory, vejce či mouka, díky nimž se směs dobře propojí a  během tepelné úpravy udrží požadovaný tvar. Hotové pokrmy se podávají s rozličnými omáčkami na bázi zeleniny, zakysané smetany, majonézy či hořčice. 3 cE1417_02-09.indd 3 15.7.14 13:38