Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 30.7 .2014 do 12.8 .2014


Čerstvé potraviny - strana 5










     

Čerstvé potraviny - strana 5

Uvádění metod lovu/chovu a původů u ryb a mořských plodů W = Wild catch (volně lovené) F = Farming (farmované) 1. Na vlasec, háček nebo prut 2. Lovné šňůry 3. Sítě – nevody 4. Vlečné sítě – otevřené 5. Vlečné vznášející se sítě (pelagické) 6. Vlečné sítě (dno) 7. Do pastí 1. Otevřená akvakultura – pasivní krmení 2. Extenzivní sladkovodní akvakultura 3. Intenzivní sladkovodní akvakultura 4. Mořská akvakultura v klecích 5. Farmování korýšů, měkkýšů Z hlediska udržitelného vývoje ryb a plodů moře je velmi důležité sledovat metody jejich lovu a chovu. Ne vždy mohou být ryby loveny tou nejšetrnější metodou. Existují totiž metody, které jsou více šetrné a některé méně šetrné. Avšak sledovat pouze metody nestačí. Je potřeba se zaměřit i na oblast lovu - tzv. FAO (u volně lovených ryb) a zemi původu (u chovaných ryb). Jen tyto kompletní informace pomohou přesně určit, zda je populace dané ryby zdravá. OBLASTI VÝLOVU (FAO) U ryb se můžeme setkat s označením FAO. Jedná se o oblast, ze které byla ryba vylovena (pouze u volně lovených ryb). 1. severozápad Atlantiku FAO – 27 3. Baltské moře FAO – 27 4. střed západního Atlantiku FAO – 31 5. střed východního Atlantiku FAO – 34 V MAKRO je každá ryba označena metodou lovu/chovu i původem. 6. jihozápad Atlantiku 7. jihovýchod Atlantiku Losos obecný steak lat.: Salmo salar vel.: 200–250 g/ks původ: Norsko, chov cena za 1 kg Stáhněte si recept lat.: Stizostedion lucioperca vel.: 300–800+ g/ks původ: Rusko, lov cena za 1 kg FAO – 47 FAO – 37 9. Černé moře FAO – 37 10. Indický oceán FAO – 51, 57 11. Tichý oceán FAO – 61, 67, 71, 77, 81, 87 12. Antarktida FAO – 48, 58, 88 lat.: Pollachius virens vel.: 200–600 g/ks původ: Dánsko, lov cena za 1 kg 179,00 309,35* Candát obecný filet s kůží FAO – 41 8. Středozemní moře Treska tmavá filet 269,00 Stáhněte si recept FAO – 18, 21 2. severovýchod Atlantiku 205,85* – VELMI JEMNÉ BÍLÉ MASO – VHODNÁ NA VAŘENÍ V PÁŘE, DUŠENÍ I PEČENÍ 469,00 539,35* lat: Sardina pilchardus vel.: 32–34 ks/kg původ: Francie, lov cena za 1 kg 00 129, 148,35* Kambala velká kuchaná lat.: Psetta maximus vel.: 0,5–2 kg/ks původ: Španělsko, chov cena za 1 kg 239,00 274,85* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Sardinka obecná k .14 17:38 cF1417_01-16.indd 5 16.7.14 15:05