Aktuálníletáky.cz   

Akční­ leták Kaufland :

Platnost od 7.8 .2014 do 13.8 .2014


 - strana 25










     

- strana 25

Letní jídelníček psů a koček Je přirozené, že lidé v horkých letních dnech mění své stravovací návyky – jedí méně, vybírají si lehká jídla, více pijí… Mají to tak i psi a kočky? Na to jsme se zeptali veterinární lékařky MVDr. Vlaďky Štrosové, členky České asociace veterinárních lékařů malých zvířat. Přijímají psi a kočky v létě méně potravy? VE T E RIN Á ġ R A D Í Stejně jako lidé i psi a kočky přijímají v horkých letních dnech méně potravy. Kvůli horku by měl majitel v létě posunout dobu krmení mení do brzkých ranních a pozdních odpoledních nebo večerních hodin a misku s krmením podávat svému mazlíčkovi někde ve stínu, na chladném místě. Měl by majitel svého mazlíčka do jídla nutit? V létě se denní krmná dávka přirozeně sníží, je to normální a majitel se nad tím nemusí pozastavovat nebo dokonce propadat panice, že je jeho čtyřnohý kamarád nemocný. Do jídla by ho nutit neměl, strádat nebude, sní tolik, kolik potřebuje. Je lepší podávat psům a kočkám v létě suché nebo vlhké krmivo? Suché nebo vlhké, je to jedno, záleží, na co je zvíře zvyklé. Vlhké krmivo však nesmí nechávat majitel v misce, protože se v horku rychle kazí. To, co zvíře nezkonzumuje, je nutné nekompromisně vyhodit. Lepší je nedávat do misky plnou dávku a v případě potřeby ještě trochu krmiva přidat. Jak krmivo pro psy a kočky v létě skladovat? Stejně jako po zbytek roku. Optimální skladovací teplota granulí i konzerv nebo kapsiček se pohybuje mezi 5 a 25 stupni, v žádném případě se nesmí uchovávat na slunci. Krmivo může být i v lednici, např. otevřená konzerva, ale neměla by zmrznout. Před podáváním se musí vyndat o chvíli dřív, aby mělo klasickou pokojovou teplotu (tj. 15–20 stupňů), jinak hrozí vznik zažívacích potíží. A co pitný režim? Psi i kočky mají v létě přirozeně vyšší příjem tekutin, do pití se nutit nemusí. Majitel by však měl dohlédnout na to, aby byla miska na vodu stále plná, a to čerstvé vody. Když se zvíře napije, je třeba zbytek vody v misce vylít a doplnit čerstvou, čistou. Při vysokých teplotách se totiž voda smíchaná se slinami rychle kazí a může zvířeti způsobit zažívací p problém r my. Podá ávaná voda nesmí b ýt studená, měla by mít teplotu 15–20 stupňů, jinak hrozí bolesti v krku a angína. problémy. Podávaná být a) téměř čtvrtina b) zhruba třetina c) více než polovina Správná odpověď: c) KVÍZ: Kolik domácností v České republice vlastní psa nebo kočku? Více tipů od veterinárních lékařů najdete na: www.kaufland.cz/veterinar inzerce ABECEDA REGIONÁLNÍCH SPECIALIT Toskánská fazolová polévka T oskánské kuchyni se často říká také „kuchyně chudých“, protože používá domácí suroviny a je velmi jednoduchá. Není třeba zapomínat, že spousta dnešních delikates pochází právě z „kuchyní chudých“. Toskánci ovšem používají jen ty nejkvalitnější suroviny, od olivového oleje přes biftek až třeba po fazole. A právě na ty se potřebujeme zaměřit. Toskánci totiž mají v oblibě různé druhy luštěnin. Někdy se jim přezdívá mangiafagoli neboli „jedlíci fazolí“ pro jejich oblibu bílých fazolí cannellini. Právě ty jsou základem toskánské fazolové polévky. protože Kaufland je firma s budoucností! Potřebujeme: • 300 g fazolí cannellini z konzervy, scezených a propláchnutých • 300 g fazolí borlotti z konzervy, scezených a propláchnutých • asi 600 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru • 120 g sušených těstovin chifferini figati (kolínek) • 4–5 lžic olivového oleje • 2 stroužky česneku, nakrájeného nadrobno • 3 lžíce nakrájené hladkolisté petrželky • sůl a pepř Postup: Polovinu fazolí cannellini a polovinu fazolí borlotti nahladko rozmixujeme s polovinou vývaru, nalijeme do velkého hrnce s těžkým dnem a přidáme zbývající fazole. Vmícháme ještě tolik vývaru, kolik je ho potřeba, abychom dosáhli požadované hustoty, a přivedeme k varu. Do polévky vložíme těstoviny a znovu ji přivedeme k varu, potom zmírníme oheň a vaříme 8–10 minut tak, aby byly těstoviny při rozkousnutí uprostřed ještě pevné (al dente). Podle potřeby přiléváme horký vývar. V pánvičce rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme česnek a za stálého míchání ho na mírném ohni opečeme dozlatova. Česnek vmícháme do polévky. Polévku podle chuti osolíme a opepříme, rozdělíme do nahřátých misek, pokapeme zbývajícím olivovým olejem, posypeme petrželkou a ihned podáváme. Pramen a foto: Snadné těstoviny, Nakladatelství SLOVART AJV 25 / – Týdeník Kaufland do Vašich schránek za obsah inzerce ručí zadavatel 91