Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Pro školáky

Platnost od 14.8 .2014 do 20.8 .2014


Pro školáky - strana 11










     

Pro školáky - strana 11

Ryby Dětem prospívá konzumace ryb Děti by čerstvé ryby měly jíst alespoň dvakrát týdně. Obsahují totiž nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro správný vývoj mozku, zraku a paměti. Rybí maso obsahuje až 20 procent plnohodnotných bílkovin. Z minerálních látek jsou v rybím mase nejdůležitější vápník, fosfor, draslík, ze stopových prvků železo, zinek, jód a fluor, vitaminy skupiny B. 90 36, Losos filet s kůží 100 g Candát filet s kůží Sladkovodní ryba, která má bílé jemné maso a příjemnou lehkou chuť. Po tepelné úpravě získává oříškový nádech. 100 g 49,90 42,90 39, 90 Kreveta růžová 100 g 48,90 Recept: Polévka z lososa s krevetami Oloupanou cibuli, očištěnou mrkev a oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte mrkev a cibuli. Pak přidejte brambory a nové koření. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou. Část zeleniny vyndejte a ostatní ručním šlehačem krátce rozmixujte. Do rozmixované polévky vložte zpět odloženou zeleninu. Filety z lososa nakrájejte na kousky a přidejte do polévky. Na mírném ohni za občasného míchání vařte, dokud není losos hotový. Vmíchejte smetanu, prohřejte, osolte. Krátce na pánvi opečte krevety a přidejte do polévky. Nakonec posypte jemně nasekaným koprem Matjesový salát 100 g 11,90 Závitky v rosolu 100 g 8,90 Recept: Candát s rozmarýnem Filety candáta i s kůží naporcujeme. Každou porci ze strany kde je kůže lehce nařízneme tak, aby došlo k pouze k proříznutí kůže (ryba se nám nebude při opékání kroutit). Ze strany kde není kůže, porce osolíme a opepříme a jen lehce pokapeme olivovým olejem. Do rozehřáté nejlépe steakové pánve si dáme trochu olivového oleje a kus másla. Mezitím nasolenou, opepřenou a dobře osušenou rybu ze strany kde je kůže lehce obalíme v hladké mouce a okamžitě vkládáme do rozpuštěného másla. Opékáme kůží dolů do křupava. Poté rybu obrátíme a krátce dopečeme a přidáme nasekaný rozmarýn. Kůže nám rybu dobře „podrží“ vcelku a je lahodně křupavá. Vhodnou přílohou je bramborová kaše, rýže nebo cous-cous. Halibut filet Velmi jemná mořská ryba určená ke krátké tepelné úpravě. Její maso je považováno za delikatesu. 100 g Lahůdkové řezy 100 g 12,90 Pangasius filet uzený 100 g 45,90 21,90 27,90 11