Aktuálníletáky.cz   

Akční­ leták Kaufland :

Platnost od 14.8 .2014 do 20.8 .2014


 - strana 17










     

- strana 17

FESTIVAL L RAJČAT Plody z ráje Filmový festival, hudební festival, ale festival rajčat? Proč ne? Právě takový jsme pro Vás připravili! Čtěte a dozvíte se více. Rajče nebo také rajské jablíčko (latinsky Solanum lycopersicum) patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae). Původní forma rostliny pochází z horských oblastí jihoamerických And, odkud se rozšířila nejprve na území dnešního Mexika. V 16. století se dostala do Evropy, kde se od 19. století začala kultivovat jako zelenina, ze které se postupně stala jedna z nejdůležitějších hospodářských plodin. Za poslední roky se také změnila forma prodeje. Klesá obliba volných rajčat a naopak stoupá obliba rajčat na větvičce, která dnes představují vůbec nejoblíbenější formu prodeje rajčat. Díky sklizni rajčat i s větvičkou mohou plody i po utržení čerpat živiny, což pozitivně ovlivňuje jejich chuť i trvanlivost. Rajče je jednoletá teplomilná rostlina, choulostivá na chlad. Jeho lodyha s listy vydává charakteristickou vůni způsobenou obsahem éterických olejů. V závislosti na odrůdě roste buď omezeně – typ keříčkový, nebo neomezeně – typ tyčkový, známý z produkčních skleníků. Chuť rajčete ale samozřejmě ovlivňují zejména jeho odrůda a stupeň zralosti. Obecně platí pravidlo nepřímé úměry mezi kvalitou, resp. chutí daného rajčete, a výnosem daného typu. Tedy čím je rajče lepší (sladší), tím nižší je jeho výnos a vyšší jeho cena. Zákazník se na trhu snadno setká s rajčaty stejného vzhledu, ale velmi rozdílné chuti a s tím související rozdílnou cenou. Ačkoliv je známo několik tisíc odrůd rajčat, komerční produkce byla donedávna soustředěna na relativně omezený sortiment. Sortimentní pestrost v nabídce rajčat roste teprve od konce 90. let minulého století. Tento vývoj je dán úsilím pěstitelských firem, které se snaží vyvíjet nové odrůdy s lepší chutí a delší trvanlivostí. Mezi největší producenty, resp. exportéry rajčat v  Evropě, patří Holandsko a  Španělsko. Zejména skleníky v Holandsku jsou sofistikované provozy, připomínající spíše výrobu počítačů než zemědělskou produkci. Kaufland Vám v rámci Festivalu rajčat, který se koná od 14. 8. do 20. 8. 2014, nabízí mnoho odrůd vynikajících rajčat, včetně českých kulatých rajčat, pocházejících z jihomoravských Tvrdonic. O tamějším pěstování a firmě Jižní Morava a. s. se více dozvíte na www.kaufland.cz/nasi-pestitele. Jihomoravská rajská jablíčka Dělení rajčat z našeho rozmanitého sortimentu podle jejich velikosti Rajčata cherry (třešňová) Rajčata koktejlová Rajčata podlouhlá • Hmotnost plodu 30–50 g • Velké množství semen • Vynikají sladká chuť, ale méně výrazná než u cherry rajčat • Vhodná k přímé konzumaci nebo do salátů Mix barev, vzhledu a chuti – to je Trimix • Hmotnost plodu 10–30 g • Značková rajčata s garancí chuti, vhodná jako náhrada sladkostí, pochoutka nejen pro děti • V závislosti na odrůdě vzhled kulatý, oválný, hruškovitý… • Vhodná k přímé konzumaci nebo do salátů Z našeho sortimentu sem patří odrůdy Brioso a Vitendo (tu lze zařadit i ke kulatým rajčatům). Rajčata masitá • Hmotnost plodu 50–120 g • „Klasická“ rajčata • Obsahují hodně semen • Vhodná do salátů nebo k přímé konzumaci Rajské švestky • Hmotnost plodu 50–100 g • Oválný až podlouhlý tvar, pevná dužnina, málo semen • Vhodná na polévky, omáčky a pyré Sladší odrůda Brioso Rajčata kulatá Z našeho sortimentu sem patří rajčata podlouhlá švestková (označována také jako Roma). Z našeho sortimentu sem patří keříková žlutá a jihomoravská červená. Kdy jste měli naposled rajskou polévku z opravdových rajčat? Slunce v duši i na talíři • Hmotnost plodu 150–250 g • Velké množství semen, masitá dužnina, pevné v řezu, typické „žebrování“ • Vhodné na vaření (nádivky, polévky, omáčky) Z našeho sortimentu sem patří rajčata masitá červená. Z  našeho sortimentu sem patří rajčata Shaker, Dulcita, Romantic, Mini San Marzano, Confetto, Trimix a  rajčata datlová . Uvedené odrůdy pocházejí z  nejmodernějších produkcí v  Holandsku. Tamější produkce je permanentně přísně kontrolována nejen z  hlediska 100% kvality a  garance chuti, nýbrž i  množství uváděného na  trh, které by mělo dosahovat takové úrovně, aby i  cena odpovídala kvalitě daného produktu, tedy aby veškerá produkce měla své odbě od běra rate tele le.. odběratele. Jak poznám kvalitu? Zralost a vybarvení rajčat musí odpovídat zbarvení, které je pro danou odrůdu typické. Rajčata nesmí být příliš měkká nebo povadlá (měkká rajčata vykazují snížený obsah výživných látek a mají horší chuť). U keříkových rajčat je žádoucí zelená a pevná větvička, ze které plody neopadávají. Sklovitost: Rajčata nesmí být „sklovitá“, protože sklovitost ukazuje na poškození chladem nebo na absenci některé z výživných látek. Otlaky: Na rajčatech nesmí být hluboké otlaky, protože otlačené plody se rychle kazí a otlaky slouží jako ideální místo pro vznik hniloby. Jak rajčata skladovat? Rajčata skladujeme při relativní vlhkosti 78–85 %. Čím je teplota nižší a doba skladování delší, tím vyšší je riziko zhoršení kvality plodu. Zralé plody proto skladujeme při 10 °C, nezralé při 12–16 °C. Rajčata keříková bychom měli uchovávat při 15–18 °C, aby neopadala z větviček. Před konzumací je vhodné vychlazená rajčata ponechat několik hodin v místnosti s pokojovou teplotou, čímž se zlepší jejich chuť. Rajčata citlivě reagují na etylen, lze je tudíž nechat uměle dozrát v blízkosti druhů ovoce či zeleniny, které ho produkují (například u jablek). Jak jsou rajčata zdraví prospěšná? Rajčata jsou chudá na kalorie, obsahují 94 % vody. Bohatá jsou na minerální látky (draslík), stopové prvky, ovocné kyseliny (kyselina citronová), bioaktivní substance a vitaminy (zejména skupina B a vitaminy E a C). Obsah cukru se pohybuje kolem 4 %, u extra sladkých odrůd dosahuje hodnot 8–14 %. Rajčata jsou ceněna především pro obsah karotenoidů, a to zejména pro červené barvivo lykopen, působící jako silný antioxidant. Antioxidanty pomáhají snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny a působí preventivně proti cévním a srdečním onemocněním. Karotenoidy jsou rozpustné v tucích a stabilní ve vysokých teplotách, proto je ideální do vařených pokrmů z rajčat přidat také olej nebo jiný tuk. RAJCATA