Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 10.9 .2014 do 7.10 .2014


Sýry - strana 10










     

Sýry - strana 10

Fr ancie P okud byste každý den chtěli ochutnat jeden druh francouzského sýra, máte déle než rok o  zábavu a  chuťové potěšení postaráno. Z  téměř 400 produktů vyráběných ve  Francii nese více než desetina pečeť kvality A. O. C. (Appelation d´Origine Contrôlée = kontrolované označení původu), přičemž první známka byla udělena v  roce 1925 sýru Roquefort. Geografické podmínky v  zemi jsou ideální pro chov krav, koz a ovcí, z jejichž kvalitního mléka sýrové pochoutky vznikají. Každý francouzský region vás ohromí vlastními specialitami. FRANCIE: SÝROVÁ VELMOC Jednou z největších sýrových velmocí je Francie, která dovedla konzumaci sýrů na špičku gurmánských žebříčků, především díky jejich dokonalému snoubení s křupavou bílou bagetou a věhlasnými víny. B rie de e Me M eaux A OP P Brie Meaux AOP Chaource AOP Fromi D’ORIGINE PPELLATI ‡A A. O. P. – oficiální značka kvality ON OTÉGÉE ‡ PR FRANCOUZSKÉ A. O. P. PRODUKTY Langres Lan ngres AOP OP P C Camembert b t de d Normandie AOP Mu unster A OP OP Munster AOP Petit Livarot AOP PPELLATI ‡A Pont nt l'Evêque l'Evêq que AOP AOP D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON Epoisses E poisses i AOP AOP O Fromi Fromi omi Cantorel Sélection de France • výběr francouzských sýrů • bal.: 300 g • cena za 1 bal. 179,90 206, 89* Mont M Mo ont d’Or d’O d Or AOP A S elle llles-su s-- r-C Cher er AOP AOP P Selles-sur-Cher A bondanc bon bo ce e AOP AOP Fermier Fermie er Fromi Fr Abondance Valençay nçay AOP nç AOP OP M orbier A OP O P Fromi From omi o m Morbier AOP Sainte S i t M Maure de Touraine AOP Crottin n de d Chavignol AOP Comté C té AOP AO OP P Fromi F i Chabichou C ha ichou du habi du Poitou AOP Beaufort Be B eaufort AOP Fromi archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Ossau O ssau Iraty IIrra aty ty AOP AOP OP Roquefort AOP d'Argental Fourme d'Ambert AOP Fromi Bleu d'Auvergne AOP d'Argental Reblochon R eblo ocho on n de S Savoie d i AOP AOP P CANTOREL SÉLECTION DE FRANCE Fourme d’Ambert A. O. P. je sýr s vnitřní modrou plísní z pasterovaného kravského mléka. Přibližně dvoukilové válce zrají minimálně dva měsíce. Přírodní suchá kůra je pokrytá jemnou vrstvou šedé (d’Ambert) plísně. Sýrové těsto je smetanově žluté, struktura je hutná, ale jemná. Chuť je zpočátku těžší, ale smetanová a uhlazená. Doporučuje se podávat s těžším červeným vínem a jablky či hruškami, použít jej lze i do salátů nebo na zapékání. Petit Cantal Jeune A. O. P., jeden z nejstarších francouzských sýrů, je pojmenován po horách Cantal v regionu Auvergne. Je to polotvrdý sýr z kravského mléka, sýrové těsto je světle žluté a hladké, chuť je jemná máslová, u starších sýrů pikantní. Vhodný je zejména do polévek, salátů a na zapékání, z vín lze doporučit Ryzlink vlašský. Saint Nectar A. O. P. je polotvdý sýr vyrobený z nepasterovaného kravského mléka. Má šedou až hnědou kůru a hedvábnou texturu, chuť lískových oříšků a hub. Tomme noire de Pyrénées A. O. C. se vyrábí z pasterovaného kravského mléka. Chuť je mléčná a mírně nakyslá. Pod černým voskem je bílé sýrové těsto poseté malými oky. Tomme noire se dobře taví a výborně se hodí do sendvičů a hamburgerů. Le Brebis je polotvrdý sýr vyrobený z ovčího mléka. Sýrové těsto je pevné s barvou slonové kosti. Chuť je nasládlá, karamelová s ořechovými tóny. Ideální je v kombinaci s fíkovým džemem a vínem Chardonnay. 10 cE1420_01-11.indd 10 SÝRY 8/26/14 11:44 AM