Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 10.9 .2014 do 7.10 .2014


Sýry - strana 13










     

Sýry - strana 13

Roquefort Vernières A. O. P. • bal.: 2× 100 g • cena za 100 g • polotvrdý sýr s vnitřní plísní • bal.: 600 g • cena za 600 g 58,90 67, Francie – Auvergne & Causses Roquefort Vernières A. O. P. 74* 299,00 343, 85* Saint Agur • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 125 g • cena za 125 g • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 125 g • cena za 125 g POHOŘÍ D‘AUVERGNE 59,90 68, 35,90 41, archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 89* 29* Le Petit Saint-Nectaire A. O. P. Fourme d’Ambert A. O. P. • polotvrdý sýr s omývanou kůrkou • bal.: 600 g • cena za 600 g • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 1,2 kg • cena za 1 kg 179,90 206, 249,90 287, 89* 39* BLEU D’AUVERGNE Mladší příbuzný slavného roquefortu patří od roku 1975 mezi produkty s označením kontrolovaného původu (A.O.C.). Vyrábí se od 19. století, a přestože patří mezi nejmladší místní druhy, je jeho oblast rozšíření nejrozsáhlejší ze všech auvergneských apelací. Bleu d‘Auvergne se připravuje z kravského mléka, do něhož se po zahřátí přidává ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti a syřidlo. Vzniklá hmota se oddělí od syrovátky, rozdělí se na pravidelné hrudky (zrna) a poté se ukládá do kulatých forem. Vytvořené bochníky se propíchají jehlami, aby se plíseň dobře vyvíjela, a poté se uloží do chladných a vlhkých sklepů. Zrání musí trvat minimálně 4 týdny, obvykle se však sýru dopřává několik měsíců, aby se naplno rozvinula jeho charakteristická pikantní chuť. Bleu d‘Auvergne se podává samostatně k vínu a je součástí tradičních francouzských sýrových talířů. Možnosti jeho kulinářského uplatnění jsou poměrně široké. Používá se pro přípravu omáček ke steakům, výborně chutná v kombinaci s bramborami a je oblíbenou ingrediencí do slaných koláčů quiche a dalších druhů slaného pečiva. V salátech dobře doplňuje čerstvou zeleninu a nastrouhaný skvěle dochutí krémové polévky. AUVERGNE & CAUSSES Bleu d’Auvergne A. O. P. Jedna z nejslavnějších sýrařských oblastí je třetí nejvýše položenou částí Francie. Dávno vyhaslé sopky tu dnes připomínají pouze černé domky zdejších obyvatel postavené z  vyvřelých hornin. Vulkanická činnost obohatila půdu hořčíkem a  draslíkem, což dává zdejším plodinám charakteristickou chuť. Jediným možným zemědělským využitím vápencových plošin bylo pastevectví – dodnes se tu chovají ovce a  odolná horská plemena aubrackého a salerského skotu. Jednoznačně nejslavnějším zdejším sýrem je nedostižný roquefort z nepasterovaného tučného ovčího mléka. Patří do  skupiny sýrů s  modrou plísní – v  originále „fromage à pâte persillée“. Za  modrozelené nitky v  těstě těchto sýrů mohou plísně typu penicillium (v případě roquefortu je to Penicillium roqueforti), které se dnes do výchozí suroviny mohou naočkovat. Někdy se nezralý sýr dokonce propichuje jehlami, aby se rozvinulo žilkování. Zrání takovýchto sýrů trvá minimálně 3 měsíce, řada gurmánů však upřednostňuje sýry starší. 13 cE1420_12-21.indd 13 28.8.14 13:38