Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 10.9 .2014 do 7.10 .2014


Sýry - strana 2










     

Sýry - strana 2

Sýry – úvod SÝR – POKRM S HISTORIÍ Stejně jako u většiny tradičních pokrmů, ani u sýra nikdo přesně neví, jak a kdy vznikl, ale zřejmě brzy poté, co lidé začali chovat ovce a kozy a pít jejich mléko. K dyž se nápoj působením tepla v  nádobě srazil, začali přemýšlet, jak s ním naložit. Tak vznikl tvaroh a sýry z něj pocházející. Jedna z teorií dokonce tvrdí, že za vynález sýra vděčíme kočovníkům, kteří převáželi mléko ve  vacích ze zvířecích žaludků. V  nich se působením tepla, enzymů obsažených ve stěně vaku a pohybu rozdělilo na sýřeninu a syrovátku. Cesta k dalším experimentům, v nichž hráli prim Římané, byla otevřená. Nejvíce sýrů se vyrábí z kravského mléka, v Evropě a na Středním východě pak ještě z  mléka kozího a  ovčího. Kromě toho se třeba v  Lapon sku vyrábí sýr z  mléka sobů, v  Itálii, Indii a  na  Filipínách z  buvolího mléka a  v  Číně a Tibetu pak z mléka jaků. Výchozí surovinou může byt také mléko velbloudí, kobylí či oslí. JAK VYBÍRAT? Sýry dodávají tělu spoustu bílkovin, minerálních látek, především vápníku, fosforu a  železa, a  vitaminy A, D a  B2. Vápník v  nich obsažený tělo využije až z 90 %, a navíc se díky kombinaci s fosforem a vitaminy dobře ukládá do kostí a zubů, jimž pomáhá odolávat zubnímu kazu. To však platí pouze u sýrů, které neprošly procesem tavení. Sýry je třeba vybírat i konzumovat s rozmyslem – i když jsou zdravou a dobře stravitelnou potravinou, mnohé obsahují velké množství tuku. Při problémech s  nadváhou či vysokou hladinou cholesterolu raději dávejte přednost typům s  nižším obsahem tuku (Olomoucké tvarůžky, ricotta, cottage, méně tučný eidam). Kardiaci by měli kromě tuku hlídat také obsah soli, který je v některých sýrech vysoký (např. jadel, balkán nebo feta). Z pestré nabídky sýrů lze vybírat druhy podle připravovaného pokrmu. Sýrový talíř s  ovocem a  ořechy se ctí zvládne roli menšího pohoštění. Neznáte-li chuťové preference svých hostů, vsaďte na  méně aromatické druhy s  jemnější chutí (např. eidam, gouda, Koliba, oštiepok, Gran Moravia, Madeland, Blaťácké zlato s  ořechy...). Samostatnou kapitolou je snoubení sýrů s  víny, jemuž se především u vzácných zahraničních specialit vyplatí věnovat pozornost. Víno a sýr totiž navzájem podporují vyznění svých chutí a jejich promyšlená kombinace se stane významným kulinárním zážitkem. Tvrdé sýry Polotvrdé, polotuhé      Sýry s mytou kůrou Kozí a ovčí sýry  Čerstvé sýry  Tavené sýry     Fortifikované Víno se zbytkovým cukrem   Sýry s ušlechtilou bílou plísní cE1420_01-11.indd 2   Sýry s ušlechtilou modrou plísní 2 Středně plné červené  Mohutné červené  Lehké červené  Růžové  Aromatické bílé K většině sýrů se hodí bílá, červená, případně i růžová vína. Při spojení je třeba vzít v potaz výraznost, tučnost a především stupeň vyzrálosti sýra. U vín je zase nutné brát v úvahu jejich tělo, kyselinu, zbytkový cukr, extrakt a obsah alkoholu. Všeobecně se doporučuje využívat regionální příbuznosti, a vybírat tedy víno i sýr z jedné oblasti. Stejně jako u vína nezapomeňte ani u sýrů na správnou teplotu podávání – aroma a chuť sýra nejlépe vynikne mezi 15–17 °C. Suché bílé TAJEMSTVÍ CHUTÍ Lahodné bílé SÝRY A VÍNA – OSVĚDČENÉ KOMBINACE Tabulka Vám prozradí, jaké typy sýrů a druhy vín doporučují sommeliéři podávat společně. Čím větší počet hvězdiček, tím lepší soulad. !                  SÝRY 8/27/14 4:05 PM