Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 10.9 .2014 do 7.10 .2014


Sýry - strana 21










     

Sýry - strana 21

Řecko & Kypr ŘECKO M 62,50 71, 88* ȉǹȉǼȊȅȂǼ ȅȈ ȆȇȅǼȁǼȊȈ ȆȇȅǼȁǼȊȈ ‡ ǾȈ ǿǹ ‡Ȇ ȇ ‡ ǾȈ ȉǹȉǼȊȅȂǼ ȅȈ OȃȅȂǹȈ ȃǾ ǿǹ OȃȅȂǹȈ ȃǾ ‡Ȇ ȇ Feta Feta • měkký bílý ovčí sýr • bal.: 1 kg • cena za 1 kg • měkký bílý ovčí sýr • bal.: 400 g • cena za 400 g 339,90 390, 109,90 126, Kefalotyri Graviera • tvrdý sýr z ovčího a kozího mléka • bal.: cca 200 g • cena za 1 kg • tvrdý sýr z kravského mléka • bal.: cca 200 g • cena za 1 kg 489,90 563, 419,90 482, 89* 39* 39* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • měkký bílý ovčí sýr • bal.: 180 g • cena za 180 g ŘECKO & KYPR Feta Dodoni alá země na jihu Balkánského poloostrova je považována za kolébku evropské kultury a vzdělanosti. Řecká gastronomie má typický středomořský charakter, je velmi tradiční a  řadí se mezi nejzdravější kuchyně světa, její neodmyslitelnou součástí jsou také sýry z kravského, kozího a ovčího mléka, které se v Řecku vyrábějí už 6000 let. V produkci převažují především čerstvé měkké sýry, mezi speciality se však řadí i tvrdé a vyzrálé sýry. Nejznámějším představitelem je feta – měkký sýr, který zraje v dřevěných sudech se syrovátkou. Vyrábí se z čerstvého ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka (v poměru 70 % ku 30 %), existují i varianty z kravského mléka, ale ty nejsou považovány za pravou fetu. Sýr se používá do zeleninových salátů, k dušeným masovým a zeleninovým směsím, k pečenému masu či bramborám. Je oblíbenou chuťovkou k vínu a často se podává marinovaný v oleji a lokálních bylinkách. 89* KYPR O strov ve východní části Středozemního moře se může chlubit řadou sýrových lahůdek i dlouhou historií jejich výroby. Převažují produkty z ovčího a kozího mléka, nejoblíbenější místní sýry jsou vyrobené z  jejich směsi. Světově proslulý je polotvrdý bílý sýr halloumi, jehož tradiční varianta obsahuje výhradně ovčí mléko – v  současné době se však k  jeho výrobě používají i  další druhy. Do  sýrové hmoty se během přípravy přidávají čerstvé lístky máty, což halloumi dodává jeho charakteristickou chuť. KEFALOTYRI Je typický tvrdý řecký sýr, který se vyrábí tradičním způsobem z čerstvého ovčího a kozího mléka. První zmínky o tomto sýru pocházejí již ze středověku. Kefalotyri má světle žlutou barvu a malá nepravidelná oka, zraje ve vlhkých sklepech po dobu tří měsíců. Nejlepší je podávat jej jako chuťovku (je slanější), oblíbený je také nastrouhaný na špagety nebo opékaný na pánvi. Halloumi GRAVIERA • sýr ke grilování • bal.: 250 g • cena za 250 g Polotvrdý řecký sýr vyráběný z  pasterizovaného kravského mléka, má lehce nasládlou chuť a  jemné aroma. Je vhodný do sendvičů a toastů, plátky sýra obalené v mouce a osmažené na olivovém oleji jsou dalším možným způsobem přípravy. 96,90 111, 44* 21 cE1420_12-21.indd 21 27.8.14 16:25