Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 10.9 .2014 do 7.10 .2014


Sýry - strana 24










     

Sýry - strana 24

ŠVÝCARSKO Švýcar sko Švýcarsko je zemí s úrodnými pastvinami plnými krav a výroba sýrů patřila především ve zdejší části Alp k významným zdrojům obživy už ve středověku. CHOV SKOTU VE ŠVÝCARSKÝCH ALPÁCH J edna z  prvních zmínek z  doby kolem přelomu prvního tisíciletí uvádí, že sedláci z Glarnu odváděli bylinkový sýr Schabziger jako desátek do  zdejšího kláštera. Od roku 1115 historické zápisy zmiňují slavný Gruyère, o nějž se Švýcarsko dlouho „přetahovalo“ s Fran cií, ale už v roce 1951 bylo rozhodnuto, že patří oběma zemím. Hladký celistvý sýr chutná podobně jako polotvrdý ementál, který vešel na sýrařskou scénu kolem roku 1200. 119,90 137, 89* 509,90 586, 39* Le Gruyère 104,90 120, 64* PE AP • bal.: 2× 200 g • cena za 200 g ENTAL LLATION M EM E EE archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • bal.: 400 g • cena za 400 g - AOC - NT R O L cE1420_22-32.indd 24 SÝRY Fondue Emmi • tvrdý sýr s delikátní krémovou chutí • bal.: cca 800 g • cena za 1 kg CO 24 Tête de Moine A. O. C. R V době malé doby ledové (chladné období od  počátku 15.  stol. s  nejdrsnějším klimatem v  17. stol. trvalo zhruba 400 let) nebylo možné ve vyšších polohách pěstovat obilí, mléko a sýry tedy byly téměř jedinou potravou zdejších obyvatel. Vývoz sýrů z  Alp do  dalších částí dnešního Švýcarska se začal rozmáhat v 15. století. V 19. století vedle malých horských výroben vznikly větší, zpravidla družstevní sýrárny v  údolí a švýcarské sýry vyrazily dobýt Evropu. Kvůli ochranným zemědělským clům export ve  20.  století poklesl a  podepsala se na něm i 1. světová válka. V té době vznikla svépomocná Švýcarská sýrařská unie, která spravovala prodeje nejdůležitějších švýcarských sýrů. Po 2. světové válce byl jejich vývoz státně dotován. Velké oblibě místních obyvatel i  turistů se těší regionální speciality vyráběné na  horských statcích podle tradičních postupů. Emmentaler Appenzeller • tvrdý sýr z nepasterovaného mléka • bal.: 200 g • cena za 200 g • bal.: 210 g • cena za 210 g 109,90 126, 39* 89,90 103, 39* 27.8.14 12:28