Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 10.9 .2014 do 7.10 .2014


Sýry - strana 4










     

Sýry - strana 4

Itálie – Emilia Romagna EMILIA ROMAGNA Č ást Emilia se rozkládá mezi Pádskou nížinou a  severním Toskánskem, část Romagna je hornatá oblast na  východě omývaná vodami Jaderského moře. Spojení dvou odlišných oblastí se projevuje v  mnohostrannosti a  pestrosti zdejší kuchyně. Region je domovem pravého parmazánu, proslul však i výrobou jiných slavných lahůdek, jako jsou salám mortadella, klobásky salsiccia či balsamikový ocet. Parmigiano Reggiano Parmigiano Reggiano Parmigiano Reggiano • min. 12 měsíců • bal.: 200 g • cena za 200 g • min. 24 měsíců • bal.: 200 g • cena za 200 g • min. 30 měsíců • bal.: 150 g • cena za 150 g 84,90 97, 99,90 114, 86,90 99, 64* 89* 94* PARMIGIANO REGGIANO Výhradními producenty slavného sýra z kravského mléka – Parmigiano Reggiano D. O. P. – je několik provincií regionu Emilia-Romagna. Sýr je doslova „svázán královským protokolem“ Consortia Parmigiano Reggiano, který začíná už u mléka. To musí pocházet od volně žijících krav, které se živí výhradně trávou z místních pastvin. Během ročního až čtyřletého zrání se bochníky čistí a otáčejí a jsou podrobovány inspekcím, které mají přesný rozpis podle tří čtyřměsíčních cyklů výroby. Přísně sledovaný proces končí sýrovou „maturitou“ – autorizovaní inspektoři Consortia si vystačí s kladívkem a podle sluchu přesně poznají případné vady sýrů. Razítko nejvyšší kvality na kůru vypálí jen nejlepším bochníkům. I ty označené čárkou nebo křížkem se však smějí prodávat. Razítko má nad nápisem Parmigiano Reggiano kruh, v němž je zobrazen bochník sýra, dílek sýra a speciální nůž na parmazán. Parmigiano Reggiano Parmigiano Reggiano • strouhaný tvrdý sýr • bal.: 100 g • cena za 100 g • min. 24 měsíců • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg 39,90 45, 399,90 459, 89* Parmigiano Reggiano Vacche Rosse • min. 26 měsíců • bal.: cca 500 g • cena za 1 kg 89* 579,90 666, 89* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Bochníky s minimální hmotností 30 kg musejí mít lehce cylindrický tvar, rovné plochy a mírně zaoblené kraje. Průměr se pohybuje od 35 do 45 cm, výška mezi 20 až 26 cm. Pod slámovou, zhruba 6 mm silnou kůrkou se skrývá drobivé těsto v jemnějších odstínech slámové barvy. Minimální obsah tuku v sušině činí 32 %, jediným povoleným aditivem je sůl. Na kůře jsou již z formy vytlačeny údaje – název sýra, rok výroby a identifikace jednotlivých mlékáren. 4 cE1420_01-11.indd 4 SÝRY 28.8.14 13:47