Aktuálníletáky.cz   

Akční­ leták Kaufland :

Platnost od 11.9 .2014 do 17.9 .2014


 - strana 30










     

- strana 30

RECEPTY s fíky! Triky Více najdete na www.kaufland.cz/ recepty Potřebujeme: • 150 g celozrnné špaldové mouky • 100 g polohrubé mouky • 100 g nízkotučného tvarohu • 6 lžic mléka • 3 lžíce olivového oleje • 2 lžičky prášku do pečiva • 1 oříšek másla na vymazání formy • sůl Na náplň: • 500 g mletého masa (hovězí nebo směs s vepřovým) • 250 ml mléka • 150 g rozdrobeného kozího sýra • 8 čerstvých fíků na poloviny • 2 malé cibule • 3 vejce • 1 lžíci másla • 2 lžíce červeného vinného octa • 2 lžičky mletého koriandru • sůl • pepř Postup: Nejprve si připravíme těsto. V míse spolu smícháme obě mouky, mléko, tvaroh, prášek do pečiva, olej a  trochu soli. Vše spolu pořádně prohněteme, zabalíme do  potravinářské fólie a  dáme odpočinout do lednice alespoň na 30 minut. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, vařečkou jej postupně rozmělníme a opečeme dozlatova. Přidáme fíky, zastříkneme octem a ochutíme koriandrem, solí a pepřem. Troubu si rozehřejeme na 180 °C. V míse pak spolu rozšleháme mléko a vejce. Dochutíme trochou soli, pepře a přidáme nadrobený kozí sýr a zamícháme. Vychlazené těsto rozválíme a vyplníme s ním koláčovou formu o průměru asi 28 centimetrů. Těsto prsty zatlačíme do okrajů a do stran, aby nám náplň nevytekla. Obsah formy nejprve rovnoměrně zaplníme směsí masa a fíků. Poté vše zalijeme směsí mléka, vajec a sýra. Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Náplň koláče by nám měla hezky ztuhnout. Na povrchu bude mírně dozlatova. Více najdete na Více najdete na www.kaufland.cz/ recepty Empanadas s parmskou šunkou Potřebujeme: • 2 balení hotového těsta na pizzu (po 400 g) • 100 g parmské šunky • 4 čerstvé fíky • 200 g mozzarelly • 100 g rukoly • 1 vejce • 1 lžíci olivového oleje • 1 lžičku medu • 2 lžíce nasekané čerstvé máty • sůl • pepř • kmín • mletou ostrou papriku • mletý hřebíček Postup: Těsto na pizzu rozbalíme na pracovní desku a s pomocí misky vykrajujeme asi 15 cm velké kruhy. Šunku nakrájíme na tenké nudličky. Fíky očistíme a nakrájíme na kostky. Rukolu opereme, osušíme a nahrubo posekáme. Mozzarellu scedíme, osušíme a nakrájíme na kostky. Všechny suroviny poté smícháme v míse spolu s olejem, medem a mátou. Dochutíme solí, pepřem, kmínem, ostrou paprikou a špetkou mletého hřebíčku. Hotovou směsí poté plníme těsto, které pak přes náplň přeložíme a v okrajích pevně stiskneme. Kapsy poté potřeme rozšlehaným vejcem, dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 30 až 35 minut. www.kaufland.cz/ recepty Fíky s krémem Tropické ovoce ve slanině Potřebujeme: • 1/2 čerstvého ananasu • 4 čerstvé fíky • 1 mango • 250 g voňavé slaniny na plátky • 2 lžíce květového medu (ideálně z tropických citrusových plodů) • 1 lžíci sezamových semínek Postup: Fíky nakrájíme na čtvrtinky. Oloupané mango a ananas krájíme na kousky. Ovoce poté obalíme v plátcích slaniny a každý závitek zajistíme párátkem. Pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 30 až 35 minut, dokud není slanina upečená hezky dozlatova. Před podáváním závitky pokapeme medem, který jsme si předem ohřáli ve vodní lázni, a zasypeme sezamem. Fíky hledejte tento týden v nabídce svého Kauflandu! Potřebujeme: • 8 velkých čerstvých fíků • 4 velké fíkové listy Na krém: • 125 ml domácího nebo koupeného créme fraîche • 2 lžíce mandlových lupínků (možno vynechat) • 4 lžíce vody ochucené pomerančovými květy • 1 lžičku medu z pomerančových květů • nadrobno nastrouhanou kůru z 1 pomeranče Na créme fraîche: • 2 lžíce podmáslí • 300 ml smetany ke šlehání Postup: Připravujeme-li domácí créme fraîche, začneme nejméně den předem. Podmáslí dáme do sklenice se šroubovacím víčkem, přidáme smetanu a důkladně protřepeme. Necháme stát v pokojové teplotě 6–8 hodin a potom uložíme do chladničky nejméně na 8 hodin, nejdéle však na 4 dny. Vyvine se slabě nakyslá chuť. Před podáváním mírně našleháme. Mandle pražíme na  suché pánvi za  stálého míchání, dokud nezačnou hnědnout. Nesmějí se však připálit. Přesypeme je na talíř a odložíme. Créme fraîche dáme do misky a vmícháme do něj 4 lžíce vody ochucené pomerančovými květy, med a pomerančovou kůru. Ochutnáme a podle potřeby přidáme ještě vodu ochucenou pomerančovými květy. Z fíků odkrájíme stopky, ale neloupeme je. Postavíme je špičkou nahoru a nakrájíme na čtvrtky, aniž bychom je dokrojili do konce. Čtvrtky rozevřeme do podoby výrazně zbarvených květů. Fíkové listy upravíme na talíře (možno vynechat). Na list nebo přímo na talíř postavíme 2 upravené fíky a přidáme trochu krému ochuceného pomerančovými květy. Krém případně posypeme praženými mandlovými lupínky. Pramen a foto: Špalíček receptů – Středomořská kuchyně, Nakladatelství SLOVART Boh26, Brn30, CT26, CTB26, FM26, Ha26, Ho26, HrM26, Ji26, Jes26, Knv26, Op26, OvP26, OZa30, Orl26, Otk26, Pv26, Ry26, Svi26, Tb26, UH26, Zl30, ZA26 / AMO30, APO26, AVY30, AJV30, CB30, CK26, JH26, Kla30, Ta26, Pis26, Pch26 / - Dc26, DK26, Jic26, JN26, Chru26, Lb26, MB30, NB26, Ny26, Par26, Tu26, RL26 / Cho26, Kad26, Kt26, ML26, Mo26, Rok26, So26, UL26, Zat26 / -