Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Káva, čaj

Platnost od 24.9 .2014 do 21.10 .2014


Káva, čaj - strana 18










     

Káva, čaj - strana 18

Čaje černé FERMENTACE, NEBO OXIDACE? Dříve se soudilo, že přeměnu zeleného čaje na čaj černý způsobují speciální mikroorganismy – proto se v souvislosti s čajem zažil termín fermentace, který znamená proces přeměny látek za  účasti mikrobiálních enzymů (fermentů). Časem se však přišlo na  to, že se jedná o  oxidaci, tedy o  zvýšení počtu atomů kyslíku, jež se děje za  účinnosti čaji vlastních enzymů. Pro tento proces oxidace, při němž zelený čaj získává barvu a aroma a mění se na čaj černý, se však termín fermentace nesprávně používá dosud. Oba názvy fakticky označují stejný děj (přeměnu látek v zeleném čaji na látky jiné, čímž vznikne černý čaj), ale pouze oxidace vystihuje to, co se s  látkami při procesu děje. Old England EVROPSKÉ PITÍ ČAJE • černý, zelený čaj • všechny druhy • bal.: 80 g • cena za 80 g Twinings • Earl Grey, English Breakfast, Lady Grey • bal.: 50 g • cena za 50 g 49,90 57, 39* Dilmah černý ochucený čaj • více druhů • bal.: 30 g, 40 g • cena za 1 ks 24,20 27, 69,00 79, Loyd Dark Kenya Loyd Rich India • pyramidový čaj • bal.: 68 g (40 sáčků) • cena za 1 bal. • pyramidový čaj • bal.: 68 g (40 sáčků) • cena za 1 bal. 56,90 65, 56,90 65, 83* 35* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH P rvní čaj z Číny přivezli do Evropy Holanďané v  roce 1610. Zprvu byl v  Evropě velice drahý, takže se dostal jen k  příslušníkům nejvyšších vrstev. Jednalo se ovšem pouze o  zelený čaj, Číňané jiný neznali. Lisovali ho do  malých kostiček, které se lépe přepravovaly na  velké vzdálenosti a  sloužily také jako platidlo. Kolem poloviny 17. století Číňany zaskočila velká vlna evropského zájmu o čaj, dosavadní zvyklosti přestaly stačit poptávce a začal se hledat nový způsob, jak čaj bez porušení kvality dopravit do  Evropy. Právě v  té době Číňané přišli na to, že pokud po fázi zavadnutí a svinutí lístků nechají čaj ve velmi teplém a vlhkém vzduchu prudce zaschnout, proběhne oxidace šťávy vytékající z  prasklin listů, ty výrazně ztmavnou, což při dobrém balení mnohém déle udrží kvalitu čaje. Tak vznikl černý čaj, který Číňanům k srdci nepřirostl, ale tehdejší Evropu uchvátil. 44* 18 cE1421_12-24.indd 18 44* EPIKURE 10.9.14 11:34