Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Káva, čaj

Platnost od 24.9 .2014 do 21.10 .2014


Káva, čaj - strana 19










     

Káva, čaj - strana 19

Ahmad Earl Grey, Ceylon, Green tea, Green tea Jasmine Teekanne Premium • bal.: 40 g • cena za 40 g • English Breakfast, Earl Grey • bal.: 20 ks hygienicky balených sáčků • cena za 1 bal. 39,90 45, 39,90 45, 89* 89* Ahmad English Breakfast, Earl Grey, Green tea • bal.: 100× 2 g • cena za 1 bal. RIOBA Premium Flavoured Chai, African Rooibosh Fair Trade 59,90 68, • bal.: 40 g • cena za 40 g 89* 69,90 80, Dilmah Earl Grey, English Breakfast • bal.: 50 g • cena za 1 ks • další akční cena také na: Dilmah Rooibosh čaj, bal.: 30 g 39* 94,90 109, 14* PŘÍPRAVA ČERNÉHO ČAJE ÚČINKY ČERNÉHO ČAJE archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Černý čaj obsahuje řadu látek, které člověku prospívají. Polyfenoly lidské tělo zbavují volných radikálů, což se dá chápat jako prevence nádorových onemocnění a předčasného stárnutí. V čaji se dále vyskytuje tein, což je stejná látka, které se v kávě říká kofein, ale v čaji má odlišné účinky. Kávový kofein v  těle reaguje poměrně rychle, brzy se dostaví stimulace a zanedlouho také odezní. Účinek čajového kofeinu (teinu) není tak silný, ale je trvalejší. Tein a další alkaloid čaje teofylin způsobují celkovou stimulaci organismu a také vyšší prokrvení ledvin, díky němuž je čaj mírně močopudný. Černý čaj je také přirozeným zdrojem fluoridu. Litr černého i zeleného čaje pokrývá zhruba denní spotřebu fluoru. 1) Pro přípravu čaje je třeba mít k dispozici šálek či skleněnou, kovovou nebo porcelánovou konvici baňatého tvaru a dostatečně velké sítko, aby čajové lístky měly prostor se rozvinout. Nejvhodnější jsou nerezová, porcelánová, bavlněná sítka, lze však použít i papírové sáčky. 2) Do prázdné konvice či šálku nalijeme trochu horké vody, přiklopíme a necháme chvíli stát, aby voda a horká pára rozehřála stěny nádoby. Pak vodu vylijeme. 3) Do konvice vložíme sítko a nasypeme do něj odpovídající množství čaje. Na 1,5 dl nápoje by měly připadnout 2–4 gramy čaje, což je zhruba jedna plnější čajová lžička. 4) Převařená voda se odstaví z plotny, aby přestala bublat, a okamžitě se přelije přes čaj. Černý čaj by se měl zalévat vodou horkou 99 °C, protože při nižší teplotě než 90 °C se nerozvinou jeho chutě. 5) V Evropě je zvykem nechat černý čaj louhovat 3 až 5 minut, ale jinde ve světě se používají odlišné postupy – například v Indii se pro přípravu čaje Masala nechají čajové lístky ve vodě 15 minut povařit. Po uplynutí požadované doby louhování je čaj hotov, stačí vyndat sítko a čaj podávat. 19 cE1421_12-24.indd 19 10.9.14 14:36