Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Káva, čaj

Platnost od 24.9 .2014 do 21.10 .2014


Káva, čaj - strana 4










     

Káva, čaj - strana 4

Káva zrnková Lavazza Gran Aroma Bar Lavazza Dolce Caffècrema • zrnková káva • bal.: 1 kg • cena za 1 kg • zrnková káva • bal.: 1 kg • cena za 1 kg 419,90 482, 369,90 425, Lavazza Perfetto Espresso Lavazza Gran Crema Espresso • zrnková káva • bal.: 1 kg • cena za 1 kg • zrnková káva • bal.: 1 kg • cena za 1 kg 419,90 482, 419,90 482, 89* 39* KON VEKCE PRAŽENÍ KÁVY A by se ze zelených kávových semen dal uvařit lahodný nápoj, je potřeba nejdříve zrna upražit. Tradiční způsob pražení představuje kondukce. Při ní přechází teplo na  kávová zrna fyzickým kontaktem s teplejším povrchem. V průmyslových bubnových pražičkách působí na  kávu teplo z  povrchu stroje i  ze zrn mezi sebou navzájem. Ve 20. století se objevil nový způsob pražení – konvekce. Pražení horkým vzduchem se provádí v horkovzdušných pražičkách. Zrna jsou v proudu horkého vzduchu pražena rovnoměrněji a nedochází ke vzniku zplodin, které by mohly poškodit výslednou chuť nápoje. Nejnovější a  technologicky nejnáročnější je pražení kávy metodou radiace. Pomocí záření se nejlépe kontroluje stupeň pražení. STUPNĚ PRAŽENÍ archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Pražení kávy je alchymie, při níž se pracuje s časem a  teplotou. Během pražení vystoupí na  povrch zrna aromatické oleje, které po rozpuštění ve vodě dodávají kávě její charakteristickou chuť. Příliš krátké pražení nebo nízká teplota oleje dostatečně nevytáhne, při příliš vysoké teplotě či dlouhém pražení se zrna spálí. Odborníci na  pražení kávy rozlišují deset stupňů pražení, pro zjednodušení stačí světlé, střední a  tmavé pražení. Čím méně jsou zrna upražena, tím je káva kyselejší, čím více jsou upražena, tím více vyniknou hořké chutě. Při světlém pražení je káva výrazně kyselá, střední pražení kyselost do  jisté míry potlačí a  tmavé pražení vyzdvihne hořkost kávy s ozvěnou lehké připálenosti. Pro ovonění kávy se krátce před dokončením pražení může do pražičky přidat koření, jako třeba skořice nebo zázvor. 4 cE1421_01-11.indd 4 89* 89* EPIKURE 9/9/14 10:48 AM