Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Vína

Platnost od 8.10 .2014 do 4.11 .2014


Vína - strana 4










     

Vína - strana 4

Vín a Č e s k á r e p u b lik a OBJEVUJTE ROZMANITOST MORAVSKÝCH A ČESKÝCH VÍN RICHARD SÜSS sommelier richard.suss@makro.cz Mnoho z nás již objevilo kouzlo našich vín a touží poznávat další a další odrůdy. Jako stvořený je k tomu právě podzim, kdy vinaři vyrábějí první vína z letošních hroznů, a úročí tak celoroční práci. Ve světě se vyrábějí především vína známková, tedy z více odrůd, s cílem co možná nejvíce přiblížit jeden ročník druhému, a zajistit tak, že víno daného vinařství bude bez ohledu na podmínky chutnat pokaždé stejně. M oravská a  česká vína si našla mezi spotřebiteli oblibu zejména jako odrůdová v  celé své rozmanitosti a proměnlivosti v závislosti na  regionech, počasí, výrobních metodách atd. Ročníky vín uvedené v tomto katalogu jsou jen ilustrační. Díky specifickým půdním a  klimatickým podmínkám se u  nás každá odrůda vyznačuje svou výraznou chutí a vysokým aroma, jimž pak vinaři vtisknou různými výrobními postupy svůj nenapodobitelný rukopis. Našimi nejrozšířenějšími odrůdami jsou z bílých Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský i Ryzlink vlašský. Nejhojnějšími modrými odrůdami pro výrobu červených a  stále populárnějších růžových vín jsou Svatovavřinecké a Frankovka. Daří se zde ale také Rulandskému bílému i šedému, Sauvignonu, Chardonnay či Tramínu červenému, z modrých odrůd pak Rulandskému modrému a Modrému Portugalu. K  lepší orientaci poslouží vinná etiketa, obsahující údaje o zemi původu, vi- HODNOCENÍ VINAŘSTVÍ Z KNIHY PRŮVODCE NEJLEPŠÍMI VÍNY ČR nařské oblasti (vinařská oblast Morava nebo vinařská oblast Čechy), rok sklizně, informace o kvalitě vín (jakostní víno nebo jakostní víno s přívlastkem) a obsahu alkoholu. U kvalitních vín se zpravidla připojují také údaje o vinařské obci a viniční trati, což je vinice, odkud dané hrozny pocházejí, a  informace o  obsahu zbytkového cukru (vína suchá, polosuchá, polosladká či sladká). Z  vinné etikety bohužel ale nikdy nevyčteme, zda vinař pro své víno udělal to nejlepší. Obecně platí, že nejlepším ukazatelem kvality jsou naše vlastní zkušenosti, trénované smysly a  neutuchající touha po poznávání nového. Víno je tedy dobré tehdy, pokud nám chutná a je nám v jeho společnosti dobře. Každoroční úspěchy na  mezinárodních soutěžích potvrzují, že pestrost nabídky a  jedinečnost každého vína jsou tím, co si dnešní dynamický svět žádá. Naše vína tak mají ve společnosti laiků i vinařských profesionálů čím dál lepší zvuk. VINAŘSKÁ OBLAST MORAVA Slavkov Bučovice BRNO Vinařství, z jehož produkce lze vybrat kvalitní vína. ★ ★★ ★★★ 4 cE1422_01-11.indd 4 Vinařství, které stabilně vyrábí dobrá, technologicky dobře zvládnutá vína. Moravský Krumlov Ždánice Židlochovice Pohořelice Klobouky u Brna UHERSKÉ HRADIŠTĚ Kyjov Bzenec Hustopeče Vracov Miroslav VELKÉ PAVLOVICE Pouzdřany Dubňany Uherský Ostroh Veselí nad Moravou Strážnice ZNOJMO Šatov Staré Město Koryčany Dolní Kounice Drnholec Hrušovany n. Jevišovkou MIKULOV Lednice Valtice Velké Pavlovice Znojmo Hodonín Velké Bílovice Pavlov Vinařství dlouhodobě vyrábí nadprůměrná vína charakteristická pro daný region a odrůdy. Etablované vinařství, které dlouhodobě produkuje vynikající až excelentní vína. Napajedla Ivančice BŘECLAV Lanžhot Strážnice Mikulov VÍNA ČESKÁ REPUBLIKA 9/23/14 12:39 PM