Aktuálníletáky.cz   

Akční­ leták Kaufland : Kaufland leták příští týden

Platnost od 9.10 .2014 do 15.10 .2014


Kaufland leták příští týden - strana 27










     

Kaufland leták příští týden - strana 27

NAŠI PĚSTITELÉ VH Agroprodukt – pro karotku jen to nejlepší K arotka se pěstuje a daří se jí na mnoha místech v Evropě. My máme zaostřeno na české dodavatele, a tak jsme se za jedním z nich vydali. Hned na parkovišti před sídlem společnosti VH Agroprodukt v Pileticích u Hradce Králové se nás ujme Ing. Roman Richter, odpovědný za posklizňovou úpravu kořenové zeleniny. Je lépe jednou vidět, než stokrát číst, a tak nás Roman Richter vybízí, „abychom nešli proti materiálu, ale pěkně od začátku“. Na speciálním, pro karotku šetrnějším nákladním voze se nachází „ještě teplá“, právě sklizená karotka. Jsme připravení sledovat její cestu „od korby až do sáčku“. Všechno klape Hned zkraje vidíme karotku ještě plnou hlíny sunoucí se do systému válců a spirál, kde probíhá její suché hrubé odhlinění. Dopravníky putuje do haly, kde se zbavuje dalších nečistot – kamenů, zbytků natí a jiných nežádoucích částí. Nyní je karotka připravená projít „pračkou“, zařízením podobným klasické domácí pračce. Následuje finální očištění kartáčem od posledních možných zbytků natí. To ovšem není všechno, poté karotka vstoupí do tzv. polisherů, což jsou leštící kartáče. Postupně se čistá karotka dostává přes systém třídění a chlazení na místo balení, do sáčků a do krabic. Můžeme si dopřát ten luxus a dívat se do haly, jak všechno klape jako švýcarské hodinky. Rodinná tradice Později nám pan Mgr. Jan Věcek (na snímku), jeden z majitelů společnosti, vypráví o historii, nesnázích i ambicích VH Agroproduktu. Společnost byla založena v říjnu 1993. Vznikla spojením zkušeností agronoma a pěstitele zeleniny s dlouholetou praxí Ing. Jana Věcka staršího s obchodníkem Ing. Janem Hnilicou, který je spolumajitelem firmy Čerozfrucht, zabývající se velkoobchodem s ovocem a zeleninou. Společnost se na začátku nevěnovala pouze zemědělské výrobě, ale i chovu dojnic. Hospodařila na 300 hektarech půdy, na pěstování zeleniny ovšem využívala „jen“ 80 hektarů. V roce 1997 společnost převzali synové Ing. Věcka staršího, Mgr. Jan Věcek a Roman Věcek, aby pokračovali v rodinné tradici. Někdy v té době se firma začala více soustředit na pěstování kořenové zeleniny, a to zejména karotky. Dnes obhospodařuje cca 1 300 hektarů orné půdy, karotku pěstuje na zhruba 300 hektarech s ročním objemem kolem 20 000 tun. Na dalších 30 hektarech pěstuje petržel a pastiňák. Okolo 800 hektarů je oseto obilninami, řepkou olejnou, kukuřicí, cukrovou řepou a dalšími předplodinami vhodnými pro kořenovou zeleninu. Do společnosti v mezičase vstoupil nový podílník, Ing. Jan Horák, díky kterému společnost rozšířila plochu svých polí, a stal se novým spolumajitelem. Co se týče odbytu, firma nadále spolupracuje s Odbytovým družstvem Jizera, od kterého nakupuje karotku společnost Kaufland. Zkuste třeba: Karotková polévka Panenská pole Na panu Janu Věckovi je sympatické to, že se se svou společností nesnaží pěstovat karotku bez neustálého zájmu o nové světové trendy. Kromě toho dobře ví, že jednou za pět let je potřeba pole pro karotku vyměnit. Proto společnost pořád „pošilhává“ po nových, panenských polích, nejlépe se sprašovou půdou, na které se karotce nejlépe daří. Společnost neváhá pěstovat karotku i několik desítek kilometrů od svého sídla (dokonce experimentálně i kolem slovenského Komárna). Nároky na dopravu jsou sice vyšší, ale krásná, chutná a nemocemi nenapadená karotka je odměnou za tuto snahu. Díra na trhu Karotka se v České republice sklízí od června do poloviny listopadu. Pak podle Jana Věcka vzniká „díra na trhu“, která je vyplňována dovozem hlavně z Holandska, kde jsou pro karotku v této roční době lepší klimatické podmínky. Společnost VH Agroprodukt se rozhodla pro experiment. Ráda by sklidila a uložila k „zimnímu spánku“ ve svých chladících skladech tolik karotky, aby ji mohla dodávat nepřetržitě po celý rok. Karotka se totiž spolu s hlínou ochladí na 0,2 °C a uloží do speciálních boxů. Tato konstelace podmínek pomáhá karotce přežít zimu bez úhony. Právě proto společnost postavila novou moderní halu, která splňuje kritéria kvality. Dva dny Za jak dlouho se karotka z pole u Piletic dostane do obchodních domů Kaufland? Záleží to na ročním období. V letním období se karotka sklidí z pole a zabalí pro zákazníka. V zimním se „karotka probudí“, a tím začíná její expirační doba. Proto je potřeba konat rychle. A ono „rychle“ znamená, že karotka se z piletických skladů může dostat do obchodních domů Kaufland, bratru, za dva dny. A to je celkem slušný fofr! Hala a půda Cestou ze sídla společnosti VH Agroprodukt se ještě zastavíme v nově postavené skladovací hale, která voní novotou a jasně dává najevo, že ambice dodávat českou karotku na české pulty po celý rok není jen fata morgana. A nakonec se jedeme podívat na nádherné pole, vzdálené od sídla VH Agroproduktu 40 kilometrů, abychom si mohli prohlédnout snad nejhezčí půdu, jakou jsme kdy viděli. „To je dno bývalého rybníka,“ říká Jan Věcek, „skvělá půda pro karotku.” Možná právě z ní máte zrovna teď karotku ve své kuchyni. Potřebujeme: • 3 lžíce másla • 1 nakrájenou velkou cibuli • 2 prolisované stroužky česneku • 350 g nakrájené karotky • 3 3/4 hrnku zeleninového vývaru • 3/4 lžičky mletého římského kmínu • 2 nakrájené řapíky celeru • 120 g nakrájených brambor • 2 lžičky rajčatového protlaku • 2 lžičky citronové šťávy • 2 bobkové listy • asi 1 1/4 hrnku nízkotučného mléka • sůl a pepř • listy celeru na ozdobu Postup: V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme cibuli a česnek a zvolna je opékáme, až změknou. Přisypeme karotku a při nízké teplotě ji za častého míchání opékáme 5 minut, nesmí však zhnědnout. Přidáme vývar, římský kmín, sůl, pepř, celer, brambory, rajčatový protlak, citronovou šťávu a bobkové listy a přivedeme k varu. Přikryté zvolna vaříme 30 minut. Vyjmeme bobkové listy, polévku necháme mírně zchladnout a propasírujeme ji přes sítko nebo rozmixujeme dohladka. Do polévky přidáme mléko a na mírném ohni znovu přivedeme k varu. Je-li třeba, dochutíme. Polévku rozdělíme do nahřátých misek, ozdobíme listy celeru a podáváme. Rada: Zmrazená polévka vydrží až 3 měsíce. Mléko přidáme až při ohřívání. Pramen a foto: Brambory, Nakladatelství SLOVART Krátce o karotce Karotka se do našich zeměpisných poloh zřejmě dostala spolu s římskými vojáky, kteří ji sem přinesli během svých tažení Evropou. Ve středověku ji začali ve větším pěstovat Holanďané. Nejdůležitější účinnou látkou, kterou prozrazuje také zbarvení karotky, je beta-karoten, takzvaný provitamin – předstupeň vitaminu A. V obsahu vitaminu A je karotka dokonce „světovou rekordmankou“. Ve 100 gramech karotky se nachází 28 000 mezinárodních jednotek tohoto vitaminu, což je tisíckrát více než u červené řepy a deset tisíckrát více než v květáku. Vitamin A nás ochraňuje před infekcemi a jinými nemocemi. Karotka má ovšem také vysoký obsah stopového prvku selenu, který podporuje imunitní systém. Podtrženo a sečteno, karotka chrání před volnými radikály a jinými škodlivými látkami; posiluje sliznice v organizmu; aktivuje buněčný metabolizmus; omlazuje a zpomaluje stárnutí; stimuluje růst vlasů a nehtů; posiluje imunitu; zlepšuje schopnosti zraku; pomáhá proti šerosleposti a brání vzniku šedého zákalu; posiluje srdce a krevní oběh a aktivuje tvorbu spermií. Více najdete na www.kaufland.cz/ nasi-pestitele Karotku naleznete tento týden v nabídce OD Kaufland! KAROTKA