Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina, vína

Platnost od 22.10 .2014 do 18.11 .2014


Zvěřina, vína - strana 11










     

Zvěřina, vína - strana 11

S taré anglické přísloví praví: „Kdo jablko denně sní, k  tomu doktor nechodí.“ Na lidský organismus jablka pozitivně působí v mnoha ohledech. Obsahují přes 30 minerálních látek a stopových prvků a také důležité vitaminy – C a E, provitamin A i vitaminy skupiny B. Mimo to pomáhají v  prevenci srdečních onemocnění, revmatismu či dny, mají příznivý vliv na hladinu cukrů v krvi a působí jako antioxidant. Většina hodnotných látek se nachází ve slupce, a  proto je vhodnější konzumovat jablka neloupaná. Z HISTORIE Za předky dnešních stolních jablek se považují jabloň východní rostoucí v  oblasti Kavkazu a  také jabloň Sieversova, jejímž domovem byla střední Asie a Altajské pohoří. Prvními pěstiteli byli staří Peršané, díky nimž se jablka postupně rozšířila do celé Evropy. Nejstarší zmínky o  aktivním kultivování a šlechtění jabloní pocházejí již z  dob starého Říma, na vědecké bázi se ovšem jablka začala šlechtit až v průběhu 19. století. V současné době je známo na 20 000 rozličných odrůd, na trhu však dominuje asi dvacet z  nich. Největším producentem jablek na světě je jednoznačně Čína následovaná Spojenými státy, Polskem, Francií, Tureckem, Itálií a  Ruskem. V České republice patří jablka k nejdůležitějším pěstovaným druhům ovoce. VYUŽITÍ V KUCHYNI Jablka se mohou z  pohledu kulinářského využití směle zařadit k  nejvšestrannějším surovinám. Nejčastěji nacházejí využití v dezertech a sladkých pokrmech, skvěle obstojí i  v  kombinaci s  masem či zeleninou. Dokonalou chuťovou souhru představuje kombinace se skořicí, dobrou volbou jsou také vanilka, hřebíček, badyán, citronová kůra a zázvor. V masitých pokrmech dobře ladí s pečenou kachnou a husou, skvělá je kombinace s vepřovým masem a  zvěřinou. K  osvědčeným dvojicím patří jablka se zelím a s křenem. NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ODRŮDY GOLDEN DELICIOUS Nejznámější odrůda na světě má zlatožlutou barvu, jemné aroma a šťavnatou dužinu. Hodí se pro všechny typy úprav. GRANNY SMITH Typickým znakem tohoto jablka je lesklá, zářivě zelená slupka. Dužina je pevná a oproti ostatním známým druhům méně šťavnatá. Nejlépe se uplatní za syrova jako stolní ovoce či jako součást ovocných salátů. PINK LADY® Moderní odrůda se botanicky nazývá Crisp Pink a  pochází z Austrálie. Kříženec Golden Delicious a Lady Williams si z obou vzal to nejlepší. Výsledkem je trvanlivé, sladké a šťavnaté jablko ideální k přímé konzumaci. RED DELICIOUS VÍTE, ŽE… ... jablka patří do čeledi růžovitých a mají nepřeberné množství podob? Vedle známých druhů existují také varianty jen o  málo větší, než jsou třešně, setkat se však lze i s plody, které velikostí předčí grapefruit. Má dekorativní plody s kónickým až srdcovitým tvarem a výrazně červenou silnější slupkou, někdy zdobenou jemnými pruhy. Zpravidla bílá křupavá dužina je díky vyváženosti jemně nasládlé a lehce kyselé chuti výborná do ovocných salátů a moučníků. RUBÍN Rodiči známého českého jablka jsou odrůdy Lord Lambourne a Golden Delicious. Velké kulovité plody jsou krásně vybarvené: žlutou slupku zdobí karmínové žíhání. Krémová křehká dužina nabízí nasládlou aromatickou chuť a velké množství šťávy. 11 cE1423_10-13.indd 11 10/7/14 12:33 PM