Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina, vína

Platnost od 22.10 .2014 do 18.11 .2014


Zvěřina, vína - strana 15










     

Zvěřina, vína - strana 15

H usy (Anser anser domesticus) patří k  největším a  také nejtučnějším druhům drůbeže – na 22 g bílkovin prsního či stehenního masa připadá 7 g tuku. Předkem husy domácí je husa velká, za jejíž domestikaci v  Evropě vděčíme germánským kmenům. První zemí, kde se husy chovaly, byla pravděpodobně Mezopotámie, staří Řekové a  Římané je považovali za posvátné ptáky a domácí mazlíčky. V  chladnějších částech světa pak lidé brzy objevili vynikající tepelně-izolační vlastnosti jemného peří dodnes používaného k  výrobě polštářů, peřin i  zimních oděvů. Využití najdou rovněž husí vejce, trus je vhodný jako hnojivo. Husy jsou velmi nenároční a zajímaví ptáci. U malochovatelů se samy napasou, i ve velkochovech si udržely monogamní a  stádní návyky a dokážou rychle a účinně reagovat na nebezpečí. V  minulosti byly proto využívány také k  hlídání, jejich hlasité kejhání údajně zachránilo Řím před nájezdem Galů, jako hlídačky sloužily i  v  britské armádě za 2. světové války. NESPOČET PLEMEN Husy se od příbuzných kachen liší jídelníčkem – živí se totiž výhradně rostlinnou stravou. Na rozdíl od divokých předků může husa domácí vážit až 12 kg. Hmotnost bývá různá podle plemene, jichž v současné době existuje více než 60. Dělí se na těžká, středně těžká a lehká. K nejznámějším a nejtěžším patří husa emdenská (houser 11–12 kg, husa 10–11 kg), lehčí je husa pomořanská a  toulouská (vykrmovaná na foie gras). K  středně těžkým plemenům se řadí husa dypolcká, k  lehčím pak italská, rýnská, cellská a štajnbašská bojovná, která se používala k zápasům houserů. Malý vzrůst má i tradiční česká husa s kvalitním peřím. Houser dorůstá do 4–6,5 kg, husa do 3,5–5,5 kg. Při běžné průmyslové produkci husy dosahují porážkové hmotnosti již po devíti týdnech, při tradičním chovu na pastvě je to 30–32 týdnů. Husí maso chutná pouze v  prvním roce života, užitkové husy chované pro peří se proto na trh nedostávají. PLEMENA HUS SE LIŠÍ HMOTNOSTÍ I BARVOU PEŘÍ. NENÁROČNÍ PTÁCI JSOU KROMĚ MASA, FOIE GRAS A SÁDLA ZDROJEM VELMI KVALITNÍHO PEŘÍ NA VÝROBU PŘIKRÝVEK A ZIMNÍCH ODĚVŮ. FOIE GRAS Špičkovou delikatesou jsou ztučnělá husí játra – foie gras (pro tento druh jater se vykrmují také kachny, labužníci si však více cení husích). Játra se nejčastěji zprudka pečou na pánvi či na grilu – tak nejlépe vynikne jejich lahodná chuť. 15 cE1423_14-19.indd 15 10/7/14 12:35 PM