Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina, vína

Platnost od 22.10 .2014 do 18.11 .2014


Zvěřina, vína - strana 16










     

Zvěřina, vína - strana 16

Ma so TRADIČNÍ HUSÍ PEČÍN CE SLUŠÍ SERVÍROVÁ NÍ V MODERNÍM STYLU. OSLAVTE SVÁTEK HUSOU K dispozici jsou různě velké husy čerstvé i  hluboce zmrazené, případně jen prsa či stehna. Tradičním svátečním pokrmem je svatováclavská (28. 9.) a  svatomartinská (11. 11.) pečená husa s  knedlíkem a  zelím, stále častěji se však na stolech objevuje i  o  vánočních svátcích (tzv. štěpánská husa) nebo jako součást slavnostního nedělního menu. Největší tradici v  českých zemích mají svatomartinské slavnosti doprovázené poutěmi, posvíceními a  trhy. Na stejné datum připadá zahájení prodeje mladého svatomartinského vína (více na str. 20). Husu k svatomartinským slavnostem váže 16 cE1423_14-19.indd 16 legenda o svatém Martinovi z Tours, mimo jiné patronovi vojáků, koní, vinařů a  chudých, který se narodil roku 316. Když ho lidé zvolili biskupem, údajně se před poctami ukryl v  husníku. Husy ho však prozradily kejháním, za což dodnes ve všech zemích uctívajících svatomartinskou tradici ve výroční den světcova pohřbu pykají na pekáčích. VÝBĚR A SKLADOVÁNÍ Základními znaky kvalitního kusu jsou masitá prsa a  bledá tlustá kůže, na níž nesmějí být skvrny, trhliny ani zbytky peří. Žádané jsou velmi mladé husy s  jemným masem, které na rozdíl od starších zvířat mají málo prsní svaloviny. Při nevhodné přípravě se snadno vysuší, na jejich přípravu je proto ideální pomalé pečení nebo konfitování v sádle. Vždy si všímejte údajů o době trvanlivosti a správném skladování. Hluboce zmrazené kusy rozmrazujte v chladničce – vybalené a  položené na mřížce. Tu podložte nádobou tak, aby se maso nedostalo do kontaktu s odkapávající tekutinou, a husu přikryjte potravinovou fólií. Drůbež nesmí přijít do trouby zmrzlá ani studená (rozmražené maso by mělo být mimo chladničku 2–3 hodiny předem, aby dosáhlo pokojové teploty a neutrpělo teplotní šok, jeho kvalitě škodí i rozmrazování v mikrovlnné troubě). EPIKURE 10/8/14 1:28 PM