Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina, vína

Platnost od 22.10 .2014 do 18.11 .2014


Zvěřina, vína - strana 18










     

Zvěřina, vína - strana 18

Ma so TERINA Z HUSÍCH JATER Z husích jater se kromě paštik vyrábějí také teriny – umleté maso neboli fáš se peče ve formě vyložené plátky slaniny či sádla ve vodní lázni. (6 PORCÍ) 500 g husích jater 250 ml mléka 80 g slaniny ¼ lžičky paštikového koření 1 lžíce vína madeira 2 žloutky sůl, pepř 200 g slaniny na vyložení formy Játra necháme několik hodin odležet v  mléce (lze je také marinovat ve víně madeira, portském či v  brandy), odblaníme a  nejlepší třetinu dáme stranou. Nakrájíme ji na plátky, osolíme a  opepříme. Zbytek jater umixujeme, přidá- 18 cE1423_14-19.indd 18 me k nim mletou slaninu, osolíme a  opepříme. Vmícháme syrové žloutky a víno madeira (nebo portské či brandy, podle toho, v  čem jsme marinovali). Formu vyložíme plátky slaniny, na ně rozetřeme část fáše, poklademe plátky jater a  na ně dáme další vrstvu fáše. Opakujeme až do spotřebování surovin. Formu zaplníme do ¾ objemu. Vrchní vrstvu fáše pokryjeme plátky slaniny a uzavřenou formu vaříme v páře či ve vodní lázni 2  hodiny. Necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme. Tenké plátky teriny se podávají na rozpečené bagetě nebo toastu s ovocnou zavařeninou, případně s čatní. VYZKOUŠEJTE JT JTE TE KONFITOVÁNÍ Při konfitování celé husy nebo kachny (pečení masa zcela ponořeného v  tuku) přes noc při 90 °C není třeba nahlížet do trouby. Ideální je husí či kachní sádlo, dá se však použít i  vepřové. U  moderních spotřebičů je však potřeba myslet na  bezpečnostní pojistku, která troubu po několika hodinách pečení sama vypne. Pomalé pečení nezapomeňte uzavřít zapečením na zezlátnutí kůže. Pokud budete konfitovat jen stehna, počítejte se 4  hodinami při 120–130 °C nebo 1. stupni u plynové trouby. EPIKURE 10/7/14 12:35 PM