Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina, vína

Platnost od 22.10 .2014 do 18.11 .2014


Zvěřina, vína - strana 21










     

Zvěřina, vína - strana 21

J ednoznačné doporučení, čím nejlépe zapít sváteční pečeni z tučné drůbeže, dát nelze, protože snoubení vína s  pokrmy je velmi jemné umění. A  stejně jako malíři dosahují optického efektu různými kombinacemi barev, tak i  sommelieři mají své chuťové preference. Navíc některé labužnické zážitky jsou neopakovatelné, záleží totiž nejen na odrůdě vína, ale také na ročníku a jednotlivých vinařích. Sommelieři dobrých podniků s  největší pravděpodobností vyberou rozdílné nápoje podle kuchyňské úpravy drůbeže, jejích příloh, místního vinného lístku a v neposlední řadě dle hostova finančního limitu. ČERVENÁ I BÍLÁ K pečené tmavé drůbeži jsou většinou doporučována lehčí ovocitá vína, jako je Modrý Portugal, Zweigeltrebe či Svatovavřinecké. Ze zahraničních vín uspějete s  Chianti nebo Montepulciano d´Abruzzo, vynikající volbou je Merlot, Pinot Noir a Beaujolais. Vína musejí být hladká, ovocitá, bez tvrdých tříslovin. Tučnou pečeni lze kombinovat také s  mladými červenými víny. Tyto požadavky dokonale splňuje Svatomartinské víno, jehož slavnostní uvedení na trh se kryje s oslavami sv. Martina (více str. 14), a Beaujolais Nouveau otevírané poprvé vždy třetí čtvrtek v listopadu. Milovníci bílého by měli volit opulentnější vína z odrůd Pinot Blanc, Pinot Gris či Chardonnay, školené buď metodou Sur lie, nebo na barrique sudech, případně s dobře vyváženým poměrem cukru a  kyselin – taková vína totiž výborně ladí k  sladkokyselému zelí, které ve většině případů bývá jednou z příloh k pečeni. 21 cE1423_20-23.indd 21 10/7/14 12:37 PM