Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina, vína

Platnost od 22.10 .2014 do 18.11 .2014


Zvěřina, vína - strana 22










     

Zvěřina, vína - strana 22

Vín o & d e stilá ty JÁTRA, PAŠTIKY A TERINY Paštika z  husích jater nejlépe vyzní v  doprovodu sladšího bílého vína. Výraznou chuť pečených nebo grilovaných husích jater doprovodí nepřehlédnutelná chuť botrytického vína. Jeho nejznámějším reprezentantem je tokajské z  odrůd Furmint, Lipovina a  Muškát žlutý. Botrytické víno se částečně nebo plně vyrábí z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, která bobule obalí tak, že časem vyschnou. Z toho pramení obecně vžitý omyl, že zdrojem tokajského jsou rozinky – bobulím vyschlým pod ušlechtilou plísní se však říká cibéby. Botrytická vína zaujmou vyšším zbytkovým cukrem, plnou chutí a vůní sušeného ovoce. Podle počtu puten cibéb použitých na sud při výrobě tokajského existují tří až šestiputnové výběry (poslední nebývá obvyklý). Zajímavými specialitami z tokajské oblasti jsou vína Forditáš či Másláš. Také ke kachním játrům a pokrmům z nich nejlépe ladí bílá sladká, ledová, botrytická či slámová vína. Dobrou volbou však může být i červené, především Alibernet nebo Frankovka. SVATOMARTINSKÁ TRADICE Svatomartinské je velmi mladé víno s  minimální dobou zrání, které se pyšní nezaměnitelnou lehkou chutí s  ovocitou svěžestí. Tu si uchovává maximálně do Velikonoc následujícího roku. Mladá vína mají světlejší barvu a nižší obsah alkoholu, který se pohybuje kolem 12 %. Slavnostní ochutnávání je zahajováno na nejrůznějších místech republiky ve stejnou chvíli – 11. 11. v 11 hodin. Bylo zvykem již za císaře Josefa II., kdy slavnostem nahrával odpočinek po náročné sklizni i  vidina dlouhého předvánočního půstu. Po roce 1948 tyto slavnosti upadly až do 90. let v  zapomnění. Než se čeští vinaři stihli vzpamatovat, svatomartinskou tradici na několik let převálcovalo mezinárodně známé francouzské Beaujolais Nouveau spočívající na stejném principu, ale vyráběné pouze z odrůdy Gamay. KVALITA ZARUČENA První porevoluční mladé víno nazvané  Moravíno nouveau představily počátkem 90. let Vinné sklepy Valtice, kterým spolu se Znovínem Znojmo a Vínem Mikulov vděčíme za obnovení staré tradice. Až v  roce 2005 uvedlo prvních 36 českých a  moravských vinařů na trh mladá vína s  označením Svatomartinské víno, v  loňském roce počet přihlášených vzrostl už na 127. Známka se svatým Martinem na koni byla registrována roku 1995, 10 let poté ji koupil Vinařský fond ČR. Takto označená vína musejí dostát vysokým požadavkům jeho nezávislé odborné komise, která anonymně hodnotí vzhled, vůni a chuť vzorků i celkový dojem z vína. 22 cE1423_20-23.indd 22 Svatomartinská vína jsou bílá, červená i růžová zastoupená ve vyváženém poměru zhruba po třetinách. Výběr použitých odrůd je pestřejší než u  Beaujolais Nouveau. Bílá se připravují z  odrůd hroznů Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a  Muškát moravský včetně jejich kupáží, zdrojem červených a  růžových vín jsou hrozny Modrého Portugalu a  Svatovavřineckého (včetně kupáží). Od roku 2013 přibylo růžové z  vinné révy Zweigeltrebe. Tyto odrůdy totiž v  českých podmínkách dozrávají dříve, takže z  nich lze do svátku svatého Martina vyrobit kvalitní nápoj. Díky popularitě Svatomartinského se stále více lidí orientuje na tuzemská vína a objevuje jejich nesporné kvality. BOTRYTIS CIN EREA HROZNY, Z NICHŽ SE VYRÁBÍ SLAVNÉ TOKAJSKÉ, PŘIPOMÍNAJÍ ROZINKY. ZA SVŮJ VZHLED VDĚČÍ UŠLECHTILÉ PLÍSNI, POD NÍŽ VYSCHNOU. EPIKURE 10/7/14 12:37 PM