Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 22.10 .2014 do 4.11 .2014


Čerstvé potraviny - strana 15










     

Čerstvé potraviny - strana 15

Pečená husa na kmíně s cibulovým zelím a krupicovými šiškami Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) Pečená husa: Husa, mražená Sůl kamenná Kmín celý Sůl Fleur de Sel Cibulové zelí: Anglická slanina Cibule bílá Cukr třtinový Sůl kamenná Máslo 82 % Ocet vinný, bílý Kmín celý Horeca Select Bobkový list Smetana ke šlehání 31 % Horeca Select Brambory, varný typ C Sůl hrubozrnná Krupicové šišky: Mléko 1,5 % Máslo 82 % Krupička jemná Sůl kamenná Žloutky pasterované Vejce Máslo na omaštění Šťáva: Výpek z husy Telecí demi-glace, vlastní výroba Sůl kamenná 3500 g 20 g 1 g 1 g 255,15 Kč 0,09 Kč 0,19 Kč 0,52 Kč 200 g 1000 g 100 g 15 g 75 g 100 g 1 g 0,5 g 50 g 300 g 500 g 19,98 Kč 25,90 Kč 4,77 Kč 0,07 Kč 8,67 Kč 2,79 Kč 0,19 Kč 0,62 Kč 3,15 Kč 2,37 Kč 8,45 Kč 1000 g 100 g 750 g 20 g 150 g 50 g 50 g 11,50 Kč 11,56 Kč 20,85 Kč 0,09 Kč 27,78 Kč 2,55 Kč 5,78 Kč 50 g 15 g 28,62 Kč 0,07 Kč Cena za jednu porci** : Obtížnost: Pracovní postup: 44,17 Kč Tipy kuchaře: 1. Husí prsa opékáme pozvolna, abychom nepřipálili kůži na povrchu. Ta musí zůstat zlatavě hnědá. 2 h • Příprava zelí (cca 90 minut): Omyté brambory na vrchní straně nakrojíme, vložíme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme na 180 °C asi jednu hodinu. Brambory musí být měkké. Poté z nich lžící vyjmeme upečenou dužninu, kterou rozmixujeme se smetanou dohladka. Toto pyré použijeme na zahuštění cibulového zelí. Bílou cibuli oloupeme, nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle spolu s anglickou slaninou, celým kmínem a bobkovým listem. Přidáme třtinový cukr, sůl, necháme je rozpustit, zastříkneme trochou vinného octa, necháme lehce odpařit a svařit na polovinu. Nakonec zelí zahustíme připraveným pyré ze smetany a brambor. • Příprava krupicových šišek (cca 60 minut): Nejdříve si připravíme odpalované těsto. Mléko s máslem přivedeme k varu, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Postupně do mléka vmícháváme jemnou krupičku. Jakmile nám vznikne těsto, v hrnci jej pomocí vařečky promícháváme na mírném teple a restujeme „na bílé dno“. Těsto je správně vyrestované, když se nelepí na vařečku ani na stěny kastrolu. Těsto pak necháme vychladnout a až poté vmícháme postupně žloutky a vejce. Z připraveného těsta si vytvarujeme pravidelné šišky asi 7 cm dlouhé a 1,5 cm vysoké. Vaříme je v konvektomatu na vymaštěné děrované gastronádobě na program vaření v páře asi 5 minut. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem. • Příprava husy (cca 120 minut): Nejdříve si zkontrolujeme, zda je husa dobře zbavená peří. Husu si naporcujeme na prsa bez kosti a stehna. Stehna ochutíme solí, kmínem, vložíme je na pekáč a pečeme je mírně podlitá vodou v konvektomatu na 160 °C přiklopená poklicí asi 1 hodinu. Během pečení maso kontrolujeme, v místě uložení sádla je propíchneme vidličkou, aby se tuk lépe vypékal. Dle potřeby podléváme teplou vodou a odebíráme vypečený tuk, aby se nepřepaloval. Jakmile jsou stehna měkká, sundáme poklici a asi 10 minut je zprudka dopečeme na 190 °C. Tím docílíme krásně křupavé kůže. Prsa na povrchu nakrájíme na pravidelné kostičky a opečeme je na suché pánvi z obou stran. Zejména si dáme záležet na opečení nakrájené kůže dokřupava. Prsa opékáme tak, aby na jádře masa byla na stupeň propečenosti „medium rare“. Po opečení je osolíme solí Fleur de Sel a necháme je odpočinout na teplém místě asi 4 minuty. • Příprava šťávy (cca 10 minut): Do výpeku, ze kterého jsme částečně odstranili vypečené sádlo, přidáme telecí demi-glace a odvaříme přebytečnou tekutinu. Dle potřeby šťávu dochutíme solí. • Servírování: Na teplý talíř vodorovně středem položíme krupicové šišky, vpravo za ně servírujeme cibulové zelí, k levé straně aranžujeme husí stehno s plátky dorůžova pečeného prsa. Část šťávy servírujeme na střed talíře, zbylou šťávu servírujeme v omáčníku. MRAŽENÉ Husa 72,9083,84* cF1423_01-16.indd 15 s droby původ: Maďarsko bal.: karton/ks cena za 1 kg při koupi kartonu Cibule bílá 21,9025,19* vel.: příčný průměr 40+ mm bal.: síť 5 kg cena za 1 kg 10,9012,54* Jemná dehydrovaná krupička bal.: 4× 500 g cena za 500 g archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Název položky 15 8.10.14 16:42