Aktuálníletáky.cz   

Akční­ leták Kaufland : Francouzská kuchyně

Platnost od 30.10 .2014 do 5.11 .2014


Francouzská kuchyně - strana 36










     

Francouzská kuchyně - strana 36

ZAJÍMAVOST Tajemství francouzské kuchyně M nozí gurmáni mají francouzskou kuchyni za  naprostý vrchol. Na  druhé straně jiní gurmáni podrobili tuto kuchyni kritickému pohledu a  snaží se ji z  postu „světové jedničky“ vytlačit, protože se jim zdá nudná, strnulá a strohá. Je však takové hodnocení opravdu na  místě? Nebo mají pravdu Francouzi, kteří bez výjimky tvrdí, že právě jejich speciality jsou nepřekonatelnou jedničkou v  celosvětovém, nebo alespoň evropském měřítku? Haute cuisine, klasická kuchyně, byla terčem mnohých kritik, ale zároveň je to právě ona, která dnes povznáší Francii na  vrchol pomyslného žebříčku. Francouzští šéfkuchaři vynaložili velké úsilí, aby domácí kuchyni vypilovali k  technické dokonalosti takové úrovně, jaké se žádná jiná země nemůže rovnat. Počátkem 20. století působil v  Paris Ritz šéfkuchař Auguste Escoffier. Právě on stanovil postupy, díky kterým vznikly právě onyy chutě, jímž dnes říkáme haute cuisine. Zavedeníí a osvojení si nových postupů trvalo celé roky, ale e výsledkem je mistrovství v oboru a know-how w mnoha celosvětových oblíbených pokrmů. Klasická a nová kuchyně Vzestupná tendence, které se francouzská gastronomie neustále těší, může být jistě spojována s  bohatou historií, na  kterou navazuje. Také proto jsou Francouzi neustále hodnoceni jako jedni z  nejlepších světových kuchařů. Doma jsou tito mistři považováni za hvězdy, pro něž je haute cuisine uměním, které je třeba neustále vylepšovat. Escoffierova haute cuisine má dnes soupeřku v  nouvelle cuisine. Ta je jednodušší a  dovoluje více experimentovat. Nicméně světový obdiv v současné době patří zejména mladé generaci mistrů klasické kuchyně. Pod jejich rukama vznikají neotřelé, originální a sezonní chuťové kombinace. Působí ale spíše v  uvolněném prostředí známých francouzských bister než v  kamenných „chrámech“ haute cuisine, starých jako Michelin. Krajové kuchyně Nová generace kuchařů si našla cestu ke  kořenům francouzské kuchyně: spojuje totiž stůl a přírodu, vinice a farmy. Zatímco profesionálové usilují o to, aby byl výsledek par excellence, podstata každodenního vaření je někde docela jinde. Mluvíme teď o  krajových specialitách a  jejich přizpůsobení se produits du terroir, krajovým produktům. Každý kout Francie se spojen s určitými ingrediencemi, které jsou pro danou oblast charakteristické a vzhledem k celé zemi jedinečné: mléčné výrobky z  Brêsse, mrkev z  Créances, jehněčí z  Pauillac nebo letní melouny z  Provence. Francouzská vláda dokonce SNEK vydala ochranné opatření Appellation d´Origine Contrôlée (AOC), které oblasti podporuje v produkci těchto charakteristických produktů. Krajové kuchyně jsou tak báječné právě proto, že pracují s chutěmi typickými pro danou oblast. Salát niçoise, niceský, je neodmyslitelně spojený s dobrotami spojenými s Nice a okolím, zatímco steak à la bordelaise se podává s  omáčkou připravenou z místního červeného bordeaux. My, kteří nežijeme přímo v nějakém francouzském regionu, máme příležitost připravit si jídlo podle francouzského receptu a vybrat si ingredience, které pocházejí přímo z  Francie. Stačí využít francouzskou nabídku v Kauflandu. Bon Apetit! Pramen: Skvělá chuť Francie, Nakladatelství PERFEKT