Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 19.11 .2014 do 16.12 .2014


Epikure - strana 11










     

Epikure - strana 11

S tolní hořčice se vyrábějí z mletých nebo drcených semen, která pocházejí z  plodu hořčice seté, rostliny z  čeledi brukvovitých, jejímiž botanickými příbuznými jsou například řepka nebo zelí. K nejznámějším a nejvyužívanějším druhům patří hořčice bílá, černá a hnědá (sareptská). Bílá má kulatá semena pískové až okrové barvy, zhruba 2 mm velká, černá plodí nejmenší semena o  průměru 1 mm. Semena tmavě hnědé sareptské hořčice měří asi 1,5 mm v průměru a díky snazší sklizni nahrazují v  potravinářském průmyslu svou náročnější sestru  – hořčici černou. Celá hořčičná semena jsou oblíbenou přísadou do nálevů k nakládání okurek a další zeleniny, přidávají se do marinád a omáček ke steakům i jako koření drůbežího a králičího masa. Někteří výrobci nedávno začali kvůli udržení prodejní ceny stolních hořčic snižovat podíl semen, a  to až o  20 %. Ten pak nahrazují barvivy, karamelem, kyselinou citronovou a  škrobem. Při nákupu proto vždy pečlivě prostudujte etiketu. PLNOTUČNÁ VEDE Chuť, ostrost a  barvu pochutiny velmi ovlivňuje obsah semínek, ale také dochucující ingredience. Těmi mohou být byliny, koření i  alkohol, např. whisky nebo sherry. V  receptech na hořčice najdete skořici, hřebíček, česnek, estragon, tymián, majoránku, med, zázvor, feferonky a  dokonce i  cukety nebo meruňky. Barevná škála přechází od žluté, přes hnědou až po šedou, existuje také hořčice růžová, fialová, sytě oranžová či zelená. Na našem území se hořčice začala ve větší míře používat až na konci 19. století. Podle statistik každý obyvatel České republiky zkonzumuje v průměru 2,2 kg hořčice za rok. Přibližně 75 % spotřeby přitom tvoří plnotučná verze, 20 % připadá na kremžskou a zbývajících 5 % tvoří další, obvykle pikantnější varianty. Plnotučná hořčice se vyrábí z  bílých semen a  má jemnější chuť. Základem hořčice pocházející z dolnorakouské Kremže je naopak směs hrubě namletých bílých a  černých semen. Je nasládlejší s výraznými křenovými tóny. Z dalších variant jmenujme např. nasládlou kořeněnou bavorskou, která se hodí k  bavorským klobásám, pálivé varianty s pepřem ocení milovníci ostřejších chutí, grilovací obsahuje kečup, francouzské varianty zaujmou vůní bylinek. LÉČIVÁ SEMÍNKA Hořčice se po tisíciletí používá jako léčivá bylina. Řecký filozof Pythagoras dokonce tvrdil, že bystří rozum. Prokázaným faktem je, že rozdrcená semena uvolňují látky podporující tvorbu žaludečních šťáv i  střevní peristaltiku a  v  podobě koupelí či obkladů zmírňují projevy revmatu. Obklady z  hořčice používaly už naše prababičky při zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1425_10-13.indd 11 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 11 11/4/14 11:32 AM