Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 19.11 .2014 do 16.12 .2014


Epikure - strana 12










     

Epikure - strana 12

Sp e c iá l KRÁLOVNA Z DIJONU Dijonská hořčice patří na dlouhý seznam kulinářských pokladů, které dala světu francouzská gastronomie. V  Dijonu ve východní Francii se vyrábí již od 13. století a  dodnes má mezi hořčicemi výsostné postavení. Připravuje se ze semen hnědé nebo černé hořčice smíchaných s  vínem, moštem z  nezralých hroznů nebo vinným octem. Tradiční dijonská hořčice lehce štípe na jazyku a  její chuť a  ostrost se různí podle receptury výrobců. Je k  dispozici v  jemné i  hrubozrnné verzi a  s  delikátními příchutěmi – estragonu, medu, bílého vína, wasabi, barevného pepře či provensálských bylinek. Hořčici skladujte při teplotách nepřesahujíř h jí cích 20 °C a mimo dosah slunečního záření, jinak rychle ztratí chuť, rozloží se a žlukne. Při přípravě omáček přidávejte hořčici jako poslední ingredienci až poté, kdy hotovou omáčku odstavíte z  plamene. Hořčice totiž převařením ztrácí ostrost. KŘEN Křen selský je vytrvalá bylina rovněž z čeledi brukvovitých. Pochází z  východní a  jihovýchodní Evropy, kde dodnes volně roste jeho divoká varianta. Ke kulinářským účelům se používá pouze kořen, který má ostrou, štiplavou chuť a  intenzivní vůni. Pěstuje se v  několika odrůdách, na trhu se však obvykle rozlišuje pouze místem původu. Křen se sklízí po celý rok vyjma letních měsíců. Je mrazuvzdorný a  dá se velmi dlouho skladovat. Na území České republiky se křen začal pěstovat zhruba ve 12. století, od 17. století se také šlechtil. Nejznámějším českým křenem je křen malínský, který se hojně pěstoval na Kutnohorsku v okolí Malína. ZDRAVÝ JAKO KŘEN Čerstvý křen, jemuž se přezdívá evropský ženšen, obsahuje draslík, železo a vysoký podíl vitaminu C – dokonce dvakrát vyšší než citron. Má antibakteriální účinky, podporuje metabolismus a  pozitivně 12 cE1425_10-13.indd 12 ovlivňuje střevní mikroflóru. Působí jako diuretikum, posiluje celkovou imunitu a  vitalitu organismu, používá se také při revmatismu a  dně. Obklady z  čerstvě nastrouhaného křenu pomáhají při zánětech horních cest dýchacích a  podobně účinkuje i jeho inhalace. SÍLA JEDNODUCHOSTI Pokud jde o  využití v  gastronomii, nastrouhaný křen je oblíbeným doplňkem zejména vepřového masa v  různých úpravách – od pečení, uzení přes minutky až po zabijačkové speciality. Hodí se také k  vařenému hovězímu, uzeninám, rybám a dobře ladí s bramborovými a vaječnými pokrmy. V  kombinaci se smetanou se podává ve formě teplých i  studených omáček, jako pikantní součást zelných salátů a  připravit z  něj lze velmi originální pomazánky. Tuzemskými specialitami jsou pak křen se strouhanými jablky, křenová šlehačka nebo majonéza a  v  poslední době též znovuobjevená křenová omáčka. EPIKURE 11/4/14 11:32 AM